Nerviosisme a Algèria pel nou reclam de Marroc. Rabat ha recuperat recentment una antiga reivindicació per defensar la marroquinitat de les zones del sud-oest algerià, entre elles Tinduf, que van ser cedides per França a Alger. Per la seva banda, Algèria ha reiterat la seva preocupació pel que diuen que és l'afany expansionista del regne alauí, després que Espanya cedís i entregués la sobirania del Sàhara Oriental al rei Mohamed VI. El tema va tornar a l'actualitat a finals de febrer, després que la directora dels Arxius Reals marroquins, Bahija Simou, assegurés que "no sols hi ha documents històrics que testifiquen la sobirania del Marroc sobre allò que es denomina 'Sàhara Occidental' sinó també per al 'Sàhara Oriental'" i digués que estaven a la disposició dels investigadors per a consultar-los. Segons va precisar, no només es tracta de correspondència, sinó també de mapes i de tractats i convenis "des de l'època medieval als nostres dies". Les seves paraules van generar estupor a Algèria, on es va donar per fet que la historiadora no podria haver reivindicat el Sàhara Oriental com a marroquí si no comptés amb la llum verda del Majzén, o l'entorn del rei marroquí. Tot plegat coincideix amb la visita de Josep Borrell, el polític socialista i Alt representant de la Unió Europea per Afers Exteriors i Política de Seguretat, a Algèria aquest diumenge.

Algèria denuncia l'afany expansionista del Marroc

La tesi defensada pel Marroc ha estat ràpidament refutada des d'Alger. L'agència oficial de notícies APS ha publicat un article en el qual consideren que el que busquen és desviar l'atenció "sobre l'estat miserable en què viuen els marroquins". "La mentalitat expansionista del Majzén, que no pren en consideració ni els llaços històrics o fraternals i no dona gens d'importància a les regles del Dret Internacional, és la font de tots els problemes que coneix la regió del Magreb", defensen. "I el que és pitjor, el règim marroquí és avui dia una veritable amenaça i un perill per a tots els seus veïns". "No sorprèn que el Marroc sigui l'únic país a tenir problemes amb tots els seus veïns", prossegueix, recordant l'ocupació del Sàhara Occidental i les seves "intencions expansionistes sobre Mauritània".  Així mateix, Alger posa el focus en un tema tabú al Marroc, en denunciar la falta de resposta per part de la classe dirigent als problemes dels marroquins, els quals "esperen les orientacions d'un rei absent, que passa llargs mesos fora del país", denuncien.

Borrell visita Algèria

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha iniciat aquest diumenge una visita oficial de dos dies a Algèria, amb la finalitat de "consolidar l'associació" amb aquest país, tercer proveïdor de gas d'Europa i per a tractar la situació al Sahel, informa la UE en una nota. "Aquesta visita serà una oportunitat per a discussions profundes per a consolidar i ampliar l'associació entre la Unió Europea i Algèria" i "explorar àmbits d'interès mutu incloses en l'Acord d'Associació UE-Algèria, amb l'objectiu de rellançar o enfortir encara més el diàleg i la cooperació", indiquen. El socialista espanyol té previst a més "intercanviar sobre temes regionals i internacionals, incloent en particular la situació al Sahel i els desafiaments comuns en el context global actual després de l'agressió russa contra Ucraïna". Algèria s'ha convertit en el principal proveïdor de gas d'Itàlia i el tercer de la Unió Europea, en detriment d'Espanya, que, fins a l'any passat, abans del refredament diplomàtic per l'acostament de la Moncloa a Rabat, era el seu principal soci.