El PSOE s'ha tornat a quedar sol amb el Sàhara Occidental. Ja va passar quan el partit de Sánchez va acceptar la proposta del Marroc de convertir el Sàhara Occidental en una autonomia del regne de Marroc, i ara ha tornat a succeir amb una proposta de Podemos, que ha rebut el suport d'ERC i del PP, entre altres, per concedir la nacionalitat espanyola als sahrauís nascuts fins que aquest territori va estar sota sobirania espanyola, fins a l'any 1976. Per accedir a aquesta tramitació, es requeriran una sèrie de condicions probatòries com aportar un DNI verificable per la Policia (encara que estigui caducat), un certificat d'inscripció en el cens per al referèndum sobre el Sàhara Occidental expedit per Nacions Unides o un de naixement expedit per autoritats sahrauís de camps de refugiats a Tindouf i legalitzat per la representació del Front Polisario a Espanya.

En el debat, els socialistes s'han desmarcat dels seus socis i han rebutjat la iniciativa al·legant qüestions de caràcter jurídic i tècnic: "Compartim la meta, que és acabar amb el greuge" del qual són objecte els sahrauís respecte a "altres comunitats històriques", "però no compartim el disseny", ha resumit el portaveu dels socialistes, Sergio Gutiérrez, durant el debat en el Ple. I en la votació, el PSOE s'ha quedat sol volent tombar la iniciativa mentre que ERC, el PP, Ciutadans i aliats tradicionals del govern com el PNB i Bildu han fet costat als morats permetent que la proposició de llei iniciï la seva tramitació. Vox, per part seva, ha optat per l'abstenció.

La iniciativa l'ha presentat el portaveu d'Interior i Justícia d'Unides Podem, Enrique Santiago, qui ha considerat "obligació d'aquesta Cambra fer justícia amb el greuge històric comès contra el poble sahrauí", per "el lliurament d'un territori pendent de descolonització" al Marroc i l'“actuació vergonyosa que va protagonitzar el franquisme moribund”, de la qual es deriva al seu judici "un deute històric" d'Espanya amb el Sàhara Occiental.

Santiago ha recordat que fins a 1976 els sahrauís eren considerats espanyols i ha apuntat que, encara que se'ls va permetre optar per la nacionalitat espanyola, ja era impossible dur-ho a terme sota la dominació del Marroc i Mauritània. "A la pràctica, Espanya va vendre el Sàhara al Marroc", ha denunciat el diputat, que també ha assenyalat que l'acord de Madrid no és vàlid per induir a una ocupació armada d'un altre país i que les resolucions de les Nacions Unides avalen la celebració d'un referèndum d'autodeterminació per al poble sahrauí.

La proposta arriba dues setmanes després de la plantada del rei el Marroc a Sánchez

La proposició de llei arriba ha arribat Cambra Baixa a penes dues setmanes després de la Reunió d'Alt Nivell (RAN) que el Govern va mantenir amb l'Executiu del Marroc a Rabat. El ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va celebrar després del cim l'èxit de la mateixa i "el número rècord" d'acords que van signar tots dos països. Unides Podem va registrar la iniciativa just després d'aprovar-se una proposició no de llei que va presentar al costat d'ERC i Bildu en favor d'un referèndum pactat sobre el Sàhara Occidental, pesi al vot en contra del seu soci de coalició, el PSOE, a qui retreu donar un gir injustificable sobre la posició tradicional d'Espanya sobre el Sàhara en avalar el pla d'autonomia proposat pel regne alauí.