Les autoritats marroquines han impedit aquest dimarts el pas al seu territori des de Melilla de diversos eurodiputats que estaven investigant la massacre ocorreguda el 24 de juny a la frontera de la ciutat autònoma. Desenes de persones migrants (23 segons xifres oficials i 37 segons els càlculs d'organitzacions locals pels drets humans) van morir a causa de la reacció violenta de la policia fronterera, mentre que centenars més van resultar ferides. Els diputats al Parlament Europeu Miguel Urbán (Anticapitalistas), Pernando Barrena (EH Bildu) i Cornelia Ernst (Die Linke), integrants d'una delegació del grup parlamentari L'Esquerra, anaven acompanyats de representants de diverses ONG europees i advocats. En total, eren 16 persones, segons xifra Europa Press.

Urbán ha denunciat el cas al seu compte de Twitter, lamentant que les forces policials marroquines prohibissin la seva entrada. "Fa dos dies que som a Melilla i volíem passar al Marroc per participar justament en una investigació dels fets del 24 de juny", ha informat. Així, ha constatat què significa aquesta resposta, sumada a la negativa del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'explicar-se davant l'Eurocambra. "Si no volen que passem, si Marlaska no vol venir al Parlament Europeu i no volen una comissió d'investigació és que alguna cosa han d'amagar".

El mateix eurodiputat ha precisat que els han negat l'accés "abans inclús que poguéssim entregar els nostres passaports i sense cap mena d'explicació per la seva part". En un comunicat, ha advertit que tant el Parlament Europeu com el govern espanyol "haurien de dir alguna cosa al respecte, a més de facilitar la compareixença" de Marlaska a l'Eurocambra, sol·licitada el passat juliol des de la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior per conèixer "què va succeir aquell dia a la valla de Melilla, qui van ser els responsables i qui va donar les ordres". La delegació va iniciar la seva missió dilluns a Melilla, on s'han reunit amb organitzacions civils, i estava prevista la visita a la ciutat de Nador, on es troba un hospital que va atendre nombrosos migrants ferits. També planejaven desplaçar-se més enllà per reunir-se amb l'Associació Marroquina dels Drets Humans (AMDH), periodistes i supervivents.

Marlaska: "Actuació proporcionada i oportuna"

Malgrat no comparèixer al Parlament Europeu, Marlaska sí que s'ha expressat aquest mateix dimecres al Congrés dels Diputats sobre la massacre de Melilla. En la mateixa línia que el president espanyol Pedro Sánchez, el ministre s'ha espolsat les culpes i ha criminalitzat les persones migrants, acusant l'episodi de ser un "intent irregular i violent d'entrada a territori espanyol". A més, ha al·legat que la resposta de les forces policials van ser "oportunes i proporcionades". “En nom del govern, vull traslladar el condol per la tràgica pèrdua de vides humanes i la solidaritat amb els 55 guàrdies civils i policies marroquins que van resultar ferits”, ha dit.