El Parlament Europeu ha exigit Fernando Grande-Marlaska una explicació per les morts de Melilla, a petició de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior (LIBE). La sol·licitud és perquè comparegui davant dels eurodiputats la pròxima tardor i perquè expliqui la gestió del govern espanyol en la matança del passat 24 de juny a la tanca que separa Melilla de Nador. Recordem que la tragèdia es va cobrar la vida de més de vint persones migrants. A més, també s'estudiarà una missió d'europarlamentaris tant a la ciutat autònoma com al Marroc.

La decisió l'han pres els coordinadors de la comissió parlamentària en una reunió aquest dijous a Brussel·les. Més enllà del ministre de l'Interior, la invitació s'estén a la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i a l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH). Quedi clar que la invitació a comparèixer no suposa en cap cas una obligació a fer-ho, de manera que Grande-Marlaska pot rebutjar la petició. Així doncs, fonts de la comissió que gestiona a l'Eurocambra els afers relacionats amb la migració han precisat que aquest debat es produirà previsiblement al mes de setembre. Cal assenyalar que la seva única reunió prevista és pel dilluns 5 de setembre entre les 14.30 hores i les 18.30 hores. En qualsevol cas, la data definitiva dependrà de la disponibilitat tant del ministre de l'Interior com de la resta de convocats.

La responsabilitat espanyola en la matança de Melilla

Tal com ja s'ha esmentat, la comissió també es planteja enviar una missió tant a Melilla com al Marroc per estudiar en primera línia la situació. Aquesta iniciativa i el seu possible calendari es discutirà en pròximes reunions. Tot plegat ha tirat endavant a petició de l'eurodiputat d'Anticapitalistes Miguel Urbán (del grup parlamentari de l'Esquerra al Parlament Europeu). Just després de la reunió de la comissió, Urbán ha emès un comunicat per criticar l'estratègia d'una "Europa fortalesa" a la frontera exterior de la Unió Europea i ha apuntat la responsabilitat del govern espanyol en la tragèdia a la frontera entre la ciutat autònoma i Nador. "Aquestes morts tenen culpables i és el règim marroquí, però també tenen responsables: el govern espanyol que fa dècades que fa del racisme institucional la seva política fronterera", ha assegurat.

La petició del Parlament Europeu arriba després del dur avís del Consell d'Europa al mateix Grande-Marlaska. L'organització internacional va remetre una severa carta al ministre de l'Interior per exigir una investigació de les morts a Melilla. Es va enviar el passat 1 de juliol, però es va fer pública aquest dimecres i portava la signatura de la Comissària de Drets Humans, Dunja Mijatovic. Mijatovic instava les autoritats espanyoles a realitzar una investigació independent, completa i eficaç sobre la tragèdia. "Tal investigació també hauria d'analitzar les circumstàncies i polítiques més àmplies relacionades amb la cooperació migratòria d'Espanya amb el Marroc, amb la finalitat de prevenir futures tragèdies i garantir que les polítiques vigents no violin les normes de drets humans", va etzibar. Per la seva banda, Grande-Marlaska també va respondre amb una missiva on s'espolsava les responsabilitats.