Més hostilitats contra el Sàhara Occidental. El Marroc ha bombardejat aquest diumenge una caravana de vehicles sahrauís que estaven esperant per accedir als campaments de refugiats de Tindouf (Algèria), segons ha avançat El Confidencial Saharaui i ho ha pogut confirmar ElNacional.cat a través de fonts sobre el terreny. El regne alauita ha perpetrat l'atac amb una sèrie de projectils llançats des del mur que separa el territori sahrauí ocupat del que controla el Front Polisario

Tot i l'ensurt, l'atac no ha causat morts, ni ferits ni danys materials. Els projectils han impactat sobre territori maurità, a l'àrea de Lebreiga. Concretament, ha estat al punt fronterer PK-75 que comparteixen el Sàhara Occidental, Mauritània i Algèria, i on es troba el control per accedir als campaments.

Segons ha apuntat El Confidencial Saharaui, l'atac va ser perpetrat per l'exèrcit de terra i controlat per l'aviació marroquina. En el següent vídeo es poden veure els impactes i la continuïtat de l'atac tot i la presència de civils a la zona, ja que es tracta d'una zona concorreguda de trànsit civil i comercial entre Mauritània, la República Àrab Sahrauí Democràtica i Algèria.

De fet, el mitjà sahrauí també denuncia que els avions de reconeixement marroquins que controlaven els impactes dels projectils van violar les fronteres de Mauritània a l'entrar en el seu espai aeri.

El Marroc, més nerviós que mai

Aquest atac del regne alauita coincideix amb els moviments diplomàtics que aquest país continua fent després de veure fracassar el seu xantatge sobre Espanya per aconseguir l'empresonament del líder del Front Polisario, Brahim Gali, i el reconeixement de la seva ocupació del Sàhara Occidental. De fet, el retorn de Gali a Algèria va ser difós pel mateix govern del país amb una visita del seu president, Abdelmadjid Tebboune, al líder sahrauí a l'hospital.

L'últim moviment ha estat excloure els ports espanyols de les travessies marítimes que aquest estiu connectaran el país amb Europa, amb la qual cosa equival de fet a una suspensió de l'Operació Pas de l'Estret (OPE). Això impedirà que aquest estiu els emigrants marroquins que tornen al seu país ho facin des dels ports del sud d'Espanya (Algesires, Tarifa i Almeria, principalment) com ho feien fins ara.

 

Imatge principal: un vehicle blindat Sherpa de l'exèrcit marroquí / Foto: @GlobalImpactIn2