El govern del Marroc ha exclòs els ports espanyols de les travessies marítimes que aquest estiu connectaran el país amb Europa, amb la qual cosa equival de fet a una suspensió de l'Operació Pas de l'Estret (OPE), coneguda al Marroc com a Operació Marhaba.

Un comunicat del govern emès diumenge a la tarda especifica que el retorn dels emigrants marroquins es farà exclusivament "a partir dels mateixos ports de trànsit de l'any passat", és a dir, amb vaixells procedents dels ports francesos de Marsella i Sète, a més de l'italià de Gènova.

Els passatgers d'aquests vaixells hauran de presentar un test PCR abans d'embarcar i realitzar-ne un altre a bord, segons precisa el comunicat, la qual cosa significa que hi haurà algun tipus d'infraestructura dins de cada vaixell, gairebé amb tota seguretat equips de tests ràpids, han dit a Efe fonts del sector navilier..

El comunicat no dona precisions sobre si aquestes restriccions duraran tot l'estiu o si podran aixecar-se el mes d'agost, després de l'anomenada Festa del Xai, prevista a finals de juliol.

Un cop per als emigrants

La notícia suposa un dur cop per als emigrants, coneguts al Marroc com a MRE ("marroquins residents a l'estranger") que cada estiu travessen Espanya, procedents de diferents països d'Europa, i embarquen en ferris des de ports del sud d'Espanya (Algesires, Tarifa i Almeria, principalment) fins al nord del Marroc.

Les fonts del sector han precisat que han estat consideracions de tipus sanitari les que s'han prioritzat a l'hora d'excloure els ports espanyols, en ser aquesta una decisió que suposa reduir enormement les xifres d'arribades de MRE, que a un estiu normal suposen l'arribada de diversos milions de persones per ports i aeroports.

Amb les restriccions aplicades avui, les navilieres podran transportar un màxim de 250.000 persones, és a dir, la desena part de les que viatgen per vaixell en un any normal; sumades aquestes a les quals puguin arribar per via aèria al Marroc després de l'obertura de l'espai aeri amb gairebé tot Europa a partir del 15 de juny, el total d'entrades al Marroc no superarà el milió de persones.

La crisi diplomàtica

El Parlament Europeu debatrà i votarà la setmana que ve una resolució sobre la possible violació dels drets dels nens i el presumpte ús dels menors per part de les autoritats marroquines durant l'anomenada crisi migratòria a Ceuta. Enmig de la controvèrsia per l'expulsió en calent i sistemàtica de menors durant la crisi, Europa tria donar suport a l'Estat espanyol.

Tal com figura en el programa oficial, els europarlamentaris debatran dijous que ve els recents esdeveniments a Ceuta, quan milers de joves marroquins van aconseguir travessar la frontera amb les dues ciutats autònomes.

 

Foto principal: El port d'Algesires / EFE