Després de la suspensió de l'operatiu a la Franja de Gaza i l'aturada de Hamàs iniciat ahir divendres, milers de persones han sortit als carrers d'Israel en defensa de la pau. Concretament, la mobilització s'ha produït a la ciutat de Tel Aviv. Allà, àrabs i jueus han cridat consignes en les quals es negaven a "ser enemics". 

A banda d'expressar el seu suport a l'alto el foc, els manifestants també han demanat al govern israelià que prengui mesures per tal de posar fi a la seva presència a Cisjordània (Judea i Samària per als hebreus) i assolir així la pau amb els palestins. 

 

Manifestación israel palestina paz 2

Manifestació a Israel per reivindicar la pau/ @omdimbeyachad

Un moviment de l'esquerra israeliana

Ha estat l'esquerra israeliana, amb moviments activistes com Standing Together, Peace Now i el partit polític d'Hadash, la que ha organitzat la concentració amb l'objectiu d'aconseguir un "demà més brillant", tal com han explicat els primers al seu perfil de Twitter.  "Aquesta és la nostra llar i la construirem junts", han afegit. 

 

tuit standing together israel

@omdimbeyachad

 

La manifestació ha consistit en una marxa iniciada a la plaça Rabin fins a la plaça Habima i ha comptat amb la participació de personalitats reconegudes del sector de l'esquerra intel·lectual a Israel com l'escriptor David Grossman.  

"Pau Israel Palestina"

El missatge més repetit a les pancartes? "Pau Israel Palestina". El cicle de violència ha provocat centenars de víctimes mortals i, tot i que la tensió al territori encara està lluny d'acabar, hi ha diversos episodis reclamant la convivència pacífica. 

Un altre exemple va ser la protesta produïda fa una setmana quan, a la mateixa plaça Habima, jueus i àrabs de tot el país van mostrar el seu rebuig al conflicte que en aquell moment encara persistia. 

En la mateixa línia, segons ha explicat el diari The Jerusalem Post, centenars de persones també es van manifestar el passat dissabte davant la residència del primer ministre Benjamin Netanyahu

 

Manifestación israel palestina paz 1

Els manifestants concentrats a la manifestació d'avui a Israel / @omdimbeyachad

Israel aprova oficialment l'alto el foc

La convocatòria d'avui, però, és ben diferent de la produïda la setmana passada, atès que el gabinet de seguretat d'Israel va aprovar el passat dijous al vespre l'alto el foc.  Després d'una reunió de 2 hores i mitja en la qual es van analitzar les converses dels dies anterior per aconseguir la fi de la violència. 

Finalment, l'alto el foc va començar a les 2 de la matinada d'ahir divendres, i la decisió s'ha pres per unanimitat.

Per la seva banda, Hamàs va confirmar el mateix dia que també decretava la treva, i que igualment començarà a les 2 hores de divendres, d'acord amb les negociacions que ha mantingut amb Egipte. En total, han estat 11 dies d'enfrontaments.

 

Imatge principal, cartell amb el missatge "Pau Palestina Israel" mostrat durant la manifestació d'aquest dissabte / @omdimbeyachad