Lukaixenko ha estat un gran aliat de Putin des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, i cada cop s'esforça més per apropar Bielorússia a Rússia. Ara, el president de Bielorússia ha assegurat en una reunió amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que Minsk està disposada a produir avions de combat russos, com el model Su-25 en el seu territori nacional si rep suport tecnològic per part de Moscou. Aquesta és una mostra més de l'apropament de Bielorússia a Rússia, que des de l'inici de la guerra s'ha fet més evident, sense anar més lluny, Lukaixenko va permetre a Putin llançar part de la invasió des de territori bielorús.

"Bielorússia està llesta, amb una mica de suport tècnic per part de Rússia, per iniciar la producció d'avions de combat", ha afirmat, agregant que les plantes armamentístiques de Bielorússia produeixen ja fins a 1.000 components per a aeronaus de combat MC-21 i Superjet 100. El mandatari bielorús, que s'ha vist amb Putin en una finca a les afores de la capital, Moscou, ha precisat que hi ha almenys tres fàbriques, dos militars i una civil, que fabriquen components per a aviació. "Estem fent tot el possible per a superar les barreres que es creen artificialment per nosaltres", ha dit, afegint que cooperen de manera habitual amb empreses de la indústria de l'automòbil com Maz o Kamaz, segons ha recollit l'agència de notícies BelTA.

El president bielorús ha indicat que Minsk i Moscou han complert el cent per cent dels acords amb Rússia en l'àmbit de la seguretat i que hi ha "un avanç en la indústria de la microelectrònica", una cosa en la qual també ha coincidit Putin. "Estem ampliant les oportunitats en el camp, en primer lloc, de la cooperació industrial", ha assenyalat, emfatitzant la "sinergia" de les oportunitats en el sector amb la força de les empreses de tots dos països, segons ha informat l'agència de notícies TASS.

En la seva reunió, Lukashenko i Putin han discutit temes de seguretat, cooperació militar i economia. L'última cita entre tots dos es va donar a la fi de desembre de l'any passat a Sant Petersburg durant una cimera informal de la Comunitat d'Estats Independents (CEI).

Bielorússia, un actor més a la guerra

Bielorússia continua mostrant-se en el context de la guerra. A més d'haver mostrat constantment el seu suport al Kremlin, fa a només uns dies, la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, va acusar Rússia de tramar un cop d'estat amb ajuda de Bielorússia, Sèrbia i Montenegro. "El pla també preveu l'ús d'estrangers per a accions violentes. Per exemple, els materials interceptats contenen instruccions sobre les regles per ingressar a Moldàvia per a ciutadans de Rússia, Bielorússia, Sèrbia i Montenegro", va dir la cap d'Estat, confirmant així el paper que Bielorússia està prenent entorn de la guerra en els últims temps.