Kimberly Potter, la policia que va disparar mortalment al cap del jove afroamericà de 20 anys Daunte Wright la setmana passada a Minnesota (EUA) ha estat detinguda i imputada per homicidi involuntari. Després d'haver pagat la fiança de 100.000 dòlars imposada pel jutge, l'expolicia ha quedat en llibertat a l'espera del judici.

L'arrest arriba tan sols un dia després que Potter dimitís del càrrec que ocupava des de feia 26 anys i enmig de la quarta jornada d'aldarulls als carrers de Minneapolis, en protesta d'aquest nou cas de brutalitat policial.

Es va confondre d'arma

Wright, un jove de 20 anys i pare d'una criatura de 2, va ser disparat dins el seu vehicle mentre fugia d'un control policial de trànsit. Potter tenia la intenció de detenir Wright, ja que tenia una ordre pendent d'arrest.

En el vídeo enregistrat per la càmera corporal de l'agent, se sent a la policia cridar "tàser", una pistola elèctrica dissenyada per immobilitzar, diverses vegades. Segons la seva pròpia versió, Potter es va confondre d'arma i malgrat aquest avís, va disparar Wright amb la seva arma reglamentaria a la part posterior del seu cap.

 

 

La mare de Wright explica que va parlar per telèfon amb el seu fill quan la policia el va aturar, just moments abans de la seva mort, però la policia el va ordenar que deixés el dispositiu. Moments després, la parella de Wright la va tornar a trucar, "va enfocar el telèfon cap al seient del conductor i el meu fill estava estirat allà, sense vida", va dir a les llàgrimes.

"Aquesta va ser l'última vegada que vaig veure el meu fill."

Homicidi involuntari?

La Fiscalia sembla estar d'acord amb la versió que Potter dona dels fets, al·legant que la mort va ser a causa d'un accident.

L'advocat de la família Wright, Ben Crump, que també ha representat a altres familiars de víctimes per brutalitat policial com George Floyd o Breonna Taylor, creu que "no va ser un accident. Va ser un ús de la força il·legal, intencionat i deliberat... algú amb 26 anys d'experiència al cos sap la diferència entre una pistola tàser i una arma de foc".

Per la seva banda, la tieta de la víctima també ha rebutjat la versió de la policia: "Vaig veure el vídeo igual que tothom el va veure. Aquella dona va tenir l'arma davant seu durant una bona estona".

Potter està imputada per homicidi involuntari, un delicte que a l'estat de Minnesota està penat amb un màxim de deu anys a la presó i una multa de 20.000 dòlars. Ja que l'acusada no compta amb antecedents criminals, la pena podria ser rebaixada.

Segons la llei de Minnesota, una persona pot ser declarada culpable per homicidi involuntari si es pot demostrar que va crear una situació de risc conscient que l'acció podria tenir conseqüències de danys físics greus o la mort de la víctima. Per tant, l'acusació haurà de demostrar que Potter va ser "culpable de negligència" i va prendre un "risc irracional" en la seva actuació.

Protestes contra la violència policial

Els carrers de Minneapolis tornen a ser l'escenari de crida contra la brutalitat policial racista. Paral·lelament a l'assassinat del jove Wright, la capital de Minnesota també protagonitza el judici contra l'expolicia Derek Chauvin, acusat de matar a l'afroamericà George Floyd ara fa un any, i que s'espera que acabarà dilluns vinent.

En les protestes del moviment pels drets civils Black Lives Matter (les vides negres importen), els manifestants han desafiat el toc de queda imposat per l'estat de Minnesota i s'han concentrat davant la comissaria de Policia Brooklyn Center, el suburbi de Minneapolis en el qual van tenir lloc els fets.

Segons la policia local, en la quarta nit d'aldarulls s'han produït 24 detencions dels 500 manifestants.

Foto principal: quarta nit de protestes a Minneapolis per la mort del jove afroamericà Daunte Wright / Europa Press