Els testimonis de la mort de George Floyd a mans del policia Derek Chauvin coincideixen que l'agent va emprar una força desmesurada contra la víctima, que va morir asfixiada. En la primera setmana del judici per brutalitat policial que va fer la volta al món, diverses persones han donat el seu testimoni sobre els fets i el caràcter de Floyd, algun d'ells molt emotius. Entre ells, destaquen la parella de Floyd, que ha admès que els dos eren addictes als opiacis, el cap de la Policia de Minneapolis, que ha criticat l'actuació de Chauvin, i el metge que va certificar la mort de Floyd, que sosté que va ser per asfíxia.

Testimonis contra Chauvin

El metge Bradford Langenfeld, que va certificar la mort de George Floyd el 25 de maig de 2020, ha testificat que l'asfíxia va ser la causa més probable de la seva mort, i no l'atac de cor. "No va haver-hi cap trauma significatiu o obvi [...] que li produís una hemorràgia que portés a una aturada cardíaca," ha detallat el doctor.

Per la seva banda, el cap de la Policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, ha criticat greument l'expolicia, acusant-lo de violar els protocols d'actuació del Departament: "una vegada que el senyor Floyd va deixar de resistir-se, i certament una vegada estant angoixat i tractant de verbalitzar-ho, això hauria d'haver acabat."

D'altra banda, el testimoni del jove caixer Christopher Martin, el qual va trucar a la policia després de denegar el bitllet fals de 20 $ que Floyd li va entregar minuts abans de la seva mort, ha afirmat que la víctima "semblava anar col·locat," però el veia "molt amigable i accessible". En la seva declaració davant el jurat, Martin ha lamentat que Floyd intentés pagar amb un bitllet fals, ja que per política de l'empresa va veure's obligat a trucar a la policia, o a pagar els 20 $ del seu propi sou.

Drogues o asfíxia?

La clau en el veredicte d'aquest judici es troba en demostrar que Floyd va morir d'asfíxia a causa de l'actuació policial, i no d'un atac de cor induït pel consum de drogues o per una malaltia congènita de la víctima, tal com vol demostrar la defensa. Aquesta hipòtesi a la qual s'aferren els advocats defensors va sorgir a partir de l'autòpsia, on es va detectar metamfetamina en la sang de Floyd.

De fet, tal com van denunciar els advocats de la família de Floyd, la defensa de Chauvin es basa a qüestionar "el caràcter de George i la seva lluita contra les addiccions, perquè aquesta és una tàctica quan els fets no estan del teu costat".

Ben Crump advocat george floyd judici efeL'advocat de la família Floyd, Ben Crump, representant els minuts que Chauvin va estar pressionant el coll de Floyd / Efe

Segons ha explicat la parella de la víctima, Courtney Ross, en la quarta jornada del judici, els dos "vam sofrir d'addicció als opiacis" als quals van tenir accés perquè patien "dolor crònic". Tal com relata el testimoni, la seva és una situació comuna en els EUA, on l'addicció a aquests fàrmacs, anomenada "crisi opioide", va posar fi a la vida de gairebé 50.000 persones l'any 2019.

 

Foto principal: manifestació per la mort de George Floyd / Efe