L'activista hongkonguès Joshua Wong ha estat sentenciat avui a 10 mesos de presó per la seva participació, el 4 de juny de 2020, en la vigília commemorativa de la matança de Tiananmen, en una concentració que per primera vegada en 30 anys no va ser autoritzada a Hong Kong a causa de la pandèmia.

Aquesta sentència se suma a unes altres dues d'anteriors per participació en altres manifestacions no autoritzades el 2019, per les quals Wong va rebre sentències que sumen 17 mesos i mig entre reixes, que està complint en l'actualitat.

A més de Wong, uns altres tres activistes (Lester Shum, Tiffany Yuen i Jannell Leung, escollits com a consellers de districte en els comicis de novembre de 2019) hauran de complir penes d'entre 4 i 6 mesos de presó pels mateixos càrrecs.

Joshua Wong prision Hong Kong EFE

Joshua Wong amb l'uniforme de presoner / EFE

"Van desafiar la llei"

"Està clar que els acusats ho van fer de manera premeditada, van desafiar obertament la llei sabent que no tenien autoritat per participar en una concentració no autoritzada", ha assegurat avui el jutge Stanley Chan.

El magistrat ha argumentat que "la Llei Bàsica garanteix la llibertat de reunió. Però estableix que aquesta llibertat i aquests drets no són absoluts i estan subjectes a restriccions sense importar l'estatus dels participants".

Chan ha dit que no podia passar per alt el fet que, en el moment en què es va dur a terme la vigília, Hong Kong continuava patint l'impacte de les manifestacions antigovernamentals que van prendre els carrers de la ciutat semiautònoma en la segona meitat de 2019.

Per al jutge, això suposava un risc afegit ja que "les emocions poden desbocar-se i elements indisciplinats poden aprofitar l'ocasió per incitar o animar a la violència" durant l'acte.

No obstant això, la vigília de Tiananmen a Hong Kong sempre ha estat una concentració pacífica, si bé durant les manifestacions antigovernamentals de 2019 es van registrar enfrontaments entre alguns participants radicals i les forces de seguretat.

Els quatre sentenciats havien estat condemnats el passat 30 d'abril, però l'anunci de la seva sentència s'havia fixat per avui.

Van admetre la culpa

Els quatre activistes es van declarar culpables d'haver participat tot i saber la prohibició de la vigília, que tornarà a no estar autoritzada aquest any a causa dels riscos derivats de la pandèmia de coronavirus, mateix motiu que l'esgrimit el 2020.

L'agost de 2020, dos mesos després de la concentració, 24 activistes (entre ells, els quatre sentenciats avui, el magnat hongkonguès de la premsa Jimmy Lai, el veterà activista "Pelolargo" Leung Kwok-hung, i el vicepresident de la Confederació de Sindicats de Hong Kong Lee Cheuk-yan), van ser acusats d'haver participat. Està previst que el proper 11 de juny es presentin davant de la justícia els altres 20 acusats dels mateixos càrrecs.

 

Foto principal: L'activista Joshua Wong (el segon per la dreta amb les ulleres) / EFE