Un tribunal hongkonguès ha condemnat avui a 13 mesos i mig de presó l'activista Joshua Wong per organitzar el 2019 una "assemblea no autoritzada" que va acabar amb el setge al quarter general de la Policia de la ciutat, ha constatat Efe present a la sala del tribunal.

A més de Wong, també han estat condemnats els activistes Agnes Chow i Ivan Lam a 10 i 7 mesos de presó, respectivament. Igualment estaven des del passat 23 de novembre sota custòdia en un centre de detenció de l'urbs financera en espera que la cort dictés sentència.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).Activistes Hong Kong presó EFE

D'esquerra a dreta: Agnes Chow, Ivan Lam i Joshua Wong / EFE

El trio, que anteriorment va liderar l'ara desmantellat grup polític Demosisto, s'ha declarat culpable pel cas davant d'un tribunal de primera instància de la magistratura hongkonguesa de West Kowloon, després de la qual cosa les han posat sota custòdia al centre Lai Chi Kok.

Es declaren culpables

Wong, de 24 anys, s'ha declarat culpable d'organitzar i incitar a una "reunió no autoritzada" davant la seu de la Policia de Wan Chai el 21 de juny del 2019, dia en què milers de manifestants van sortir als carrers per demanar la retirada del polèmic projecte de llei d'extradició que va desencadenar les protestes que van sacsejar la ciutat, així com una investigació sobre l'actuació policial.

Per la seva part, Lam, de 26 anys, s'ha declarat culpable del càrrec d'incitació a la reunió no autoritzada, mentre que Chow, de 23, ha admès haver participat en aquesta.

El tribunal ha dictaminat que Wong va jugar un "paper protagonista" i que el seu objectiu va ser "assetjar la Policia" en un "evident desafiament a l'autoritat del cos. Aquest cas és més greu que altres protestes no autoritzades".

Així mateix, el jutge ha indicat que les accions de Wong van ser "molt egoistes" ja que "van causar embussos de trànsit, la qual cosa va impedir que la Policia pogués respondre a les trucades dels ciutadans". "Si no hagués estat pels actes il·legals d'aquestes tres persones, la Policia podia haver desplegat els seus agents. Les seves accions van suposar un malbaratament de recursos", ha dit el jutge.

Actes planejats

El magistrat ha destacat que els actes de Wong no van ser espontanis, sinó que va planejar la manifestació i va enviar missatges en els quals proposava d'assaltar les casernes policials.

Per la seva part, els advocats defensors del trio han demanat al tribunal sentències indulgents i han citat com a factors la seva joventut o el fet que no incitessin a la violència.

Wong denuncia aïllament durant la presó preventiva

Wong ha denunciat aquesta setmana que va ser aïllat durant 72 hores durant la seva presó preventiva després que un escàner li detectés objectes no identificats a l'estómac.

"Em van portar a una cel·la al final del passadís de l'hospital. En aquell moment vaig saber que era el començament d'un malson", va escriure en una carta que ha publicat avui el diari opositor Apple Daily.

L'activista va assegurar que quedar reclòs en aïllament li va crear molta ansietat: "Tot aquest sofriment només reforça el nostre coratge i convicció per la democràcia i la justícia".

No és la primera vegada que Wong passa per la presó, però sí que es tractaria de la primera vegada per a Chow, que va ser detinguda a l'agost sota l'acusació de "conspiració amb forces estrangeres per posar en risc la seguretat nacional", un dels delictes previstos en la nova llei de seguretat nacional aprovada per l'Assemblea Nacional Popular (ANP) xinesa.

En teoria, aquesta llei tenia per objectiu desactivar la crisi més gran recentment viscuda a l'urbs financera després de l'onada de protestes de l'any passat que, en nombroses ocasions, acabaven en greus incidents violents entre policia i manifestants radicals.