El ministeri de Sanitat ha descartat ampliar l'espai de temps entre l'administració de la primera i la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna entre els menors de 60 anys, tal com s'està fent amb els vaccins d'AstraZeneca.

Així ho ha anunciat la ministra Carolina Darias durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. 

Després d'haver comentat les darreres dades de la Covid, Darias ha estat preguntada sobre aquesta proposta, llançada per una vintena d'experts de la comunitat científica de Catalunya van proposar i que comptava amb el suport del Govern. La ministra, però, l'ha rebutjat ràpidament. 

"Aquesta qüestió va ser analitzada i debatuda en la Comissió de Salut Pública. Tot i que, entre altres Comunitats, la Generalitat també va plantejar-la, va ser la mateixa Comissió la que va acordar no fer-ho", ha explicat Darias.

Assegura que el mètode establert és més eficaç

Darias ha justificat aquesta decisió al·legant que, en la sessió de la Comissió, "es va treballar amb una sèrie de projeccions que demostraven que, d'acord amb les vacunes disponibles, no es guanyava molt ampliant l'espai entre dosis". És més, ha assegurat que "és més ràpid fer una protecció completa en el temps ja establert". 

"Ja hem tractat aquesta qüestió i la Comissió ja s'ha posicionat al respecte", ha conclòs la ministra. 

Vacunar amb Janssen als menors de 50

D'altra banda, també ha anunciat que està previst començar a estudiar la possibilitat de començar a vacunar amb el fàrmac de Janssen, d'una sola dosi, a les persones d'entre 50 i 60 anys. Actualment, aquest sector està rebent els vaccins de Pfizer i Moderna. 

Demà arribaran 2 milions de dosis

Després de celebrar el ràpid ritme de vacunació de l'Estat espanyol -el quart a la UE, segons ha declarat-, ha anunciat l'arribada de 2 milions de vacunes previstes per demà, si es sumen els trets de Pfizer ja previstos i els 310.000 anunciats per Moderna. 

Les autonomies poden acceptar la col·laboració de les mútues

Respecte a acceptar la col·laboració de les mútues privades a l'hora de vacunar, Darias ha declarat que "és el Sistema Nacional de Salut, format pel ministeri i les diferents Comunitats Autònomes, l'encarregat de fer aquesta funció".  Tanmateix, ha matisat que les autonomies poden decidir si accepten o no aquesta ajuda "però mai com a un substitut del sistema públic"

Recurs de cassació al TS per validar restriccions 

Finalment, ha defensat davant les Comunitats Autònomes la necessitat del decret llei aprovat ahir per l'executiu estatal en virtut del qual podran acudir al Tribunal Suprem perquè determini la legalitat de les restriccions que puguin aplicar després de la fi de l'estat d'alarma.

Diverses Comunitats han mostrat el seu desacord amb aquesta decisió pel fet que deixa les limitacions que es vulguin adoptar en mans de la justícia, però la ministra de Sanitat ha subratllat que serà una eina "molt important" per unificar doctrina davant la disparitat de criteris que han tingut en ocasions anteriors els Tribunals Superiors de Justícia.

 

Imatge principal, la ministra de Sanitat, Carolina Darias / ACN