Rússia busca la manera d'apujar la moral dels soldats a Ucraïna, costi el que costi. Segons ha informat aquest dissabte el portaveu oficial del Kremlin, Dmitri Peskov, el president rus, Vladímir Putin, té previst visitar el Donbass ocupat "aviat". Així ho ha informat en declaracions a l'agència de notícies russa TASS recollides per la ucraïnesa Pravda. De moment, però, des de Moscou no han volgut donar més detalls de quan i a on pensa anar el mandatari. Sigui com sigui, que el mateix Putin es desplaci fins a territori ucraïnès suposa un risc molt alt, fet que suggereix com de baixos es troben els ànims de les tropes mobilitzades al país veí i com de seriosament s'ho prenen els alts comandaments de l'exèrcit, molts dels quals haurien mort en el transcurs de la invasió, precisament per apropar-se tant a la línia de conflicte.

Putin visitarà Ucraïna

A la pregunta de si Vladímir Putin visitarà els territoris annexionats del Donbass, gran part dels quals encara estan sota control de Moscou, el portaveu del Kremlin ha respost afirmativament: "Per descomptat, això succeirà en el seu moment. Aquesta és una regió de la Federació Russa", ha dit Peskov en referència als 'referèndums' que van desencadenar en l'annexió a la Federació russa de les autoproclamades Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk, les dues províncies que conformen el Donbass.

La moral per terra

Moral baixa i desorganització. Aquests són dos dels principals problemes de l'exèrcit rus en la guerra d'Ucraïna, segons les principals agències d'intel·ligència militar d'Occident. En les darreres setmanes, els invasors han encadenat derrotes i un gran nombre de baixes mentre es retiren de nou cap a l'est. Segons afirma l'Institute for the Study of War (ISW) en el seu darrer informe del conflicte, el règim de Putin encara estaria fent front a les protestes de soldats mobilitzats i les seves famílies, que rebutgen anar a la guerra i denuncien l'escassetat d'entrenament, equipament i fins-i-tot salari que pateixen. Aquestes accions també s'han vist als centres de reclutament i al mateix camp de batalla. En molts casos, les primeres a exigir la millora de condicions o la fi de la guerra són les mares i dones dels homes mobilitzats, com ja ha passat anteriorment amb altres conflictes russos. Segons la informació de l'ISW: "La mala execució per part del Kremlin de la mobilització parcial està obligant el Kremlin i als funcionaris locals a demostrar que proven de resoldre aquests problemes. Els seus esforços per apaivagar el personal mobilitzat i les seves famílies han obstaculitzat els esforços del comandament militar rus per desplegar una concentració suficient d'homes mobilitzats en un curt període de temps per aconseguir efectes decisius".