El líder opositor rus Alexéi Navalni s'ha vist obligat a dissoldre l'activitat política de les seves organitzacions després de ser acorralat per la justícia russa, que s'espera que els declari "extremistes" de manera imminent. Així ho ha anunciat el líder de la seu opositora, Leonid Volkov, en un vídeo publicat a les xarxes socials, coincidint amb la compareixença de Navalni per videoconferència des de la presó, on s'ha pogut apreciar el seu delicat estat de salut després d'abandonar la vaga de fam que va durar tres setmanes.

Volkov ha anunciat el tancament de les més de 40 sucursals repartides per tot el país de les organitzacions que oposen el règim del president Putin per tal de protegir els seus membres, que estan sent perseguits i vigilats per la justícia russa. El passat dimarts, un jutge va prohibir de manera cautelar i a petició del fiscal de Moscou certes activitats del Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK) i el Fons per a la Protecció dels Drets de Ciutadans (FZGP), les dues organitzacions de Navalni, per acusacions de "materials extremistes, incitació a activitats extremistes i disturbis massius, i a la participació d'actes públics no autoritzats".

 

navalni russia policia fons corrupcio

Foto principal: la policia russa registra la seu del Fons de Lluita contra la Corrupció, organització liderada per Navalni / Efe

L'anunci va coincidir amb la compareixença per videoconferència des de la presó de Navalni en la vista del seu recurs contra el veredicte d'un tribunal de Moscou que el va declarar culpable de difamació d'un veterà de la Segona Guerra Mundial, imposant-li una multa de 850.000 rubles (uns 9.370 euros).

Navalni, "un esquelet"

El líder opositor fa 101 dies que roman empresonat per un antic cas penal pel qual ha de complir una pena de presó de dos anys i mig, i ha aparegut en les pantalles del tribunal amb aspecte demacrat. Navalni acaba d'abandonar, en un delicat estat de salut, una vaga de fam de tres setmanes per exigir que el visitin els seus metges de confiança.

"Quan ens vam veure l'última vegada pesava dos quilos més: 74 quilograms, i ara 72", es va dirigir durant un recés a la seva dona Yulia, a la qual va informar que ja menja cinc culleres de farinetes de civada i que ha demanat a la presó 60 grams de pastanagues. Navalni fa 1,90 metres d'alçada. 

Navalni li va dir que ahir es va mirar al mirall i va veure en ell un "esquelet".

Durant la vista, en la qual es va desestimar el seu recurs, el polític va arremetre contra el president Vladímir Putin, al qual anomena "rei nu" que durant 20 anys de "regnat mediocre" va aconseguir "robar a la gent en aquest país, privar-la del seu futur i exportar les seves riqueses a l'exterior".

L'opositor es veu acorralat per tots els fronts des que va sobreviure l'agost passat a Sibèria un enverinament amb l'agent tòxic Novitxok, del qual culpa al mandatari rus, i va decidir tornar a Rússia des d'Alemanya, on es recuperava de l'intent d'assassinat.

Foto principal: Navalni durant el judici que el va condemnar a presó el passat febrer / Efe