El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha avalat aquest dimecres la multa més gran imposada per Brussel·les, la qual recau en Google, segons ha anunciat a través de les xarxes socials. Si bé el tribunal no coincideix al peu de la lletra amb la Comissió Europea i ha rebaixat part de la multa, aquesta segueix sent extremadament copiosa: 4.125 milions d'euros. Per què? Per abús de posició dominant, ja que Google va imposar restriccions il·legals als fabricants de dispositius mòbils Android i als operadors de xarxes mòbils amb el propòsit de consolidar la posició dominant del motor de cerca. El gegant tecnològic encara pot recórrer aquesta decisió davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). 

"El Tribunal General desestima essencialment el recurs interposat per Google; es limita a anul·lar la decisió només mentre aquesta declara que els acords de repartiment d'ingressos per cartera esmentats constitueixen, en si mateixos, un abús", ha sentenciat el TGUE. Les accions que castiga la justifica i pel que se'ls acusa de pràctiques monopolístiques són tres. La primera, acords amb els fabricants perquè instal·lin Google Search i Chrome sempre que volguessin una llicència per explotar la botiga d'aplicacions Play Store. La segona, altres acords perquè aquestes llicències fossin lligades al compromís de no vendre productes amb versions d'Android no autoritzades per Google. I la tercera i última: acords per repartir els ingressos de publicitat adquirits per Google sempre que els fabricants i operadors mòbils es comprometessin a no preinstal·lar els serveis de cerca de la competència.

TUIT justicia europea i google

La primera i la segona multa més abundant 

Per ara, Google ostenta el qüestionable títol de ser la companyia que acumula la primera i la segona multa més copiosa imposades per la Comissió Europea. El passat novembre, El TGUE va confirmar la multa de 2.424 milions d'euros que la Comissió va imposar a Google el 2017. La UE va justificar la sanció al·legant que el gegant tecnològic va abusar de la seva posició dominant per afavorir el seu sistema de comparació de preus davant dels de la competència. Ja en el seu moment el tribunal va tornar a rebutjar el recurs de la companyia, com ha succeït aquest cop. "En afavorir el seu propi servei de comparació de preus a les pàgines de resultats a través d'una visualització i posicionament més favorables, mentre que relegava els resultats dels serveis de comparació de la competència en aquestes pàgines (...), Google es va apartar de la competència per mèrits", va assegurar en la resolució.

Segons la justícia europea, els arguments que va presentar la UE eren més que vàlids per justificar aquesta sanció milionària. Concretament, van assegurar: "Després d'haver mesurat els efectes actuals de la conducta en el trànsit dels serveis de comparació des de les pàgines de resultats generals de Google, la Comissió tenia una base suficient per demostrar que aquest trànsit suposava una gran part del trànsit total".