En l'enfrontament entre la Comissió Europea i Google, la justícia s'ha decantat per la primera. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha confirmat aquest dimecres la multa de 2.424 milions d'euros que la Comissió Europea va imposar a Google el 2017. La Unió Europea (UE) va justificar la sanció al·legant que el gegant tecnològic va abusar de la seva posició dominant per afavorir el seu sistema de comparació de preus davant dels de la competència, segons informa Efe. 

El tribunal ha rebutjat el recurs interposat per la companyia i ha donat la raó a les institucions europees, les quals van considerar que Google havia violat la lliure competència afavorint-se a si mateixos, partint de la posició privilegia de ser el servei de cerca que els conduïa als comparadors de preus. 

"En afavorir el seu propi servei de comparació de preus a les pàgines de resultats a través d'una visualització i posicionament més favorables, mentre que relegava els resultats dels serveis de comparació de la competència en aquestes pàgines (...), Google es va apartar de la competència per mèrits", ha recollit el TGUE a la seva sentència. 

Una sanció justificada 

Segons la justícia europea, els arguments que va presentar la UE eren més que vàlids per justificar aquesta sanció milionària. Concretament, han assegurat: "Després d'haver mesurat els efectes actuals de la conducta en el trànsit dels serveis de comparació des de les pàgines de resultats generals de Google, la Comissió tenia una base suficient per demostrar que aquest trànsit suposava una gran part del trànsit total". Pel tribunal el resultat de la conducta de Google repercutia directament en els consumidors deixant-los amb "menys opcions" i "debilitant a la competència". 

Menys justificables han estat els arguments de Google que sostenien el recurs de la companyia. L'empresa tecnològica al·legava que va millorar "la qualitat del seu servei de cerca" amb l'algoritme que li atorgava una posició privilegiada a les cerques dels usuaris. En canvi, els jutges han considerat que "si bé els algorismes per a la classificació de resultats genèrics o els criteris per al posicionament i la visualització dels resultats de productes especialitzats de Google poden, com a tals, representar millores de serveis favorables a la competència, això no justifica la pràctica en qüestió".

Al cap i a la fi, el TGUE ho ha resumit assegurant que si bé l’algoritme que discriminava altres ofertes podria ser una millora de servei, els seus efectes negatius sobre la competència són massa perjudicials. 

Més multes a l'historial

L'actuació de Google sobre sòl europeu va lligada a normes i regulacions que difereixen dels Estats Units, un fet que ha provocat més xocs amb les autoritats de la UE. Fins ara Brussel·les ha imposat dues multes més a Google per abús de la seva posició dominant. 

Una per valor 1.490 milions d’euros per abusar del seu poder amb la publicitat d'Internet a través del vostre servei AdSense for Search. I una darrera, per 4.343 milions d'euros, per utilitzar el sistema operatiu Android als dispositius mòbils per reforçar la posició del cercador

 

Imatge principal: Una persona sosté un dispositiu de Google / Europa Press