Un jove català ha mort en combat a Ucraïna, segons ha avançat l'ABC aquest dilluns i fonts del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol han confirmat a ElNacional.cat. Es deia Pau, tenia 26 anys i formava part del grup de dotze espanyols que el maig del 2022 es va sumar a la Legió Estrangera que combat amb l'exèrcit ucraïnès contra la invasió russa. El jove va morir fa uns dies mentre feia unes maniobres amb l'exèrcit i la família va ser avisada immediatament.

Tres mesos després de la invasió russa, el Pau va viatjar fins a un punt de la frontera ucraïnesa amb Polònia i es va dirigir amb altres mercenaris a un camp d'entrenament militar que hi ha prop de Lviv. Ara, més d'un any i mig després, fonts del Ministeri d'Afers Exteriors han confirmat que va morir fa uns dies i que el seu cos serà repatriat. Així mateix, han assegurat que estan en contacte amb la família i han evitat donar més dades sobre el jove català per respectar la seva privacitat. 

La Legió Internacional d'Ucraïna

Amb l'inici de l'agressió, un gran nombre de voluntaris estrangers s'ha allistat a l'exèrcit ucraïnès per ajudar. El mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va fer una crida durant els primers dies de la guerra per convocar a tots els estrangers amb experiència militar per lluitar juntament amb els soldats ucraïnesos. La majoria d'aquests estrangers ingressen a la Legió Internacional i són delegats per a dur a terme tasques de combat. Mantenen posicions a trinxeres i realitzen missions d'assalt. El sou és d'entre uns 2.000 i 3.000 al mes, tot i que en molts casos no està garantit. La majoria dels voluntaris estrangers són veterans de guerra o han format part de les forces armades de països occidentals.

El Pau no és el primer català que perd la vida a Ucraïna. A principis d'aquest setembre, la cooperant catalana Emma Igual va morir en un atac rus. Era la directora i fundadora de l'ONG Road2Relief, que treballava a les zones pròximes a la línia de front, evacuant civils i proporcionant ajuda humanitària. El passat 10 de setembre, Igual va sortir de Sloviansk en direcció a Bakhmut per "avaluar les necessitats dels civils atrapats en el foc creuat" a Ivanivske (tot, a la província de Donetsk). Durant el trajecte, a l'altura de Txàssiv Iar, el seu vehicle va ser atacat, va bolcar i es va incendiar. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va confirmar que la seva mort s'investigarà com a crim de guerra a la Cort Penal Internacional. Va ser tant la primera catalana com la primera ciutadana de l'estat espanyol a morir a Ucraïna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!