Les informacions de la intel·ligència americana, que cada dia filtra les actualitzacions sobre l’avenç de les tropes russes en territori ucraïnès des de l’inici de la guerra, i les informacions que detalla el ministeri de Defensa d’Ucraïna, no quadren. Des de l’interior els comandaments màxims de la resistència intenten donar ànims als seus amb propaganda sobre el nombre d’ocupants morts, de tancs eliminats i d’avions abatuts. En el que sí que s’assemblen les dues informacions és que la capital d’Ucraïna, Kíiv, segueix encara sota control ucraïnès -els tancs del Kremlin s’han quedat sense gasolina- tot i el setge. En canvi, a Khàrkiv, les tropes russes ja han pogut entrar, i s’està lliurant la batalla pels carrers de la segona ciutat del país. Per seguir lluitant, per resistir a l’enemic rus, l’Estat Major de l’exèrcit d’Ucraïna ha fet una crida internacional. “Uneix-te a la força internacional d’Ucraïna”, han demanat, en un missatge oficial, els caps dels militars de la resistència.

Segons detallen en les explicacions que han publicat aquesta tarda de dijous, l’Estat Major demana voluntaris internacionals per sumar-se als grups de civils armats de la Defensa Territorial per seguir lluitant contra l’ocupant rus. “Si no en tens prou només pregant” o “si tens experiència en combat o la vols aprendre lluitant amb valents ucraïnesos”, t’ha arribat l’hora, asseguren, per allistar-te a la Legió de Defensa Territorial Internacional d’Ucraïna, que és el nom que ha rebut aquest exèrcit de brigadistes internacionals que reclama l’exèrcit.

La base legal per a la participació directa d'estrangers ja està establerta. D'acord amb l'Ordenança sobre el servei militar a les Forces Armades Ucraïna per ciutadans d'altres països i apàtrides estrangers (aprovat per decret del president d'Ucraïna núm. 248 de 10 de juny de 2016), que volen unir-se a les Forces Armades d'Ucraïna, incloses les Forces de Defensa Territorial, ho poden fer signant un contracte. D’aquest grup de persones d’arreu del món que es desplacin fins a Ucraïna en sortirà la Legió de Defensa Territorial Internacional d’Ucraïna que es desplegarà a la zona del front per aturar l’avenç de les tropes russes. 

L'ambaixada ucraïnesa farà el visat i facilitarà el viatge

Per tal de sumar-se a aquesta legió internacional des de l’Estat Major de l’exèrcit ucraïnès es demana que els interessants es posin en contacte amb Oficina Adjunta de Defensa de l'Ambaixada d'Ucraïna de cada país i amb el consol militar o agregat de Defensa. Es pot fer de manera presencial, trucant per telèfon o per correu electrònic. Segons el país es poden demanar més o menys documents, com per exemple, acreditar coneixements militars o haver servit a l’exèrcit. 

EuropaPress 4285634 varios soldados ucranianos inmediaciones estacion tren lviv marzo 2022 lvivDiversos soldats ucraïnesos a Lviv, a tocar de la frontera amb Polònia / Pau Venteo

Des de l’ambaixada o el consolat s’emetrà un visat per tal de poder accedir al país i sumar-se a la Defensa Internacional, en el punt que des de l’ambaixada es facilitarà. El mateix Estat Major demana porta des de l’estranger roba militar i protecció balística com casc i armilles antibales. El mateix servei consular facilitarà la manera d’arribar a Ucraïna i un cop a l’interior del país s’haurà de signar un contracte, tal com marca la llei, per sumar-se a Legió de Defensa Territorial Internacional d’Ucraïna i sumar-se a la resistència al costat d’altres soldats d’arreu del món. 

Esperen milers de brigadistes internacionals

Tot i que fonts de la Defensa ucraïnesa asseguren que milers de persones ja s’han interessat per sumar-se a aquesta brigada internacional que ha d’ajudar a evitar la invasió russa, no hi ha dades oficials. 

A Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat, hi ha un colombià, William, que ha demanat poder-se sumar a aquesta legió i que està esperant ordres del consolat ucraïnès a la capital de Catalunya per viatjar cap allà. Ha servit a l’exèrcit colombià i vol sumar-se a les files internacionals de la guerra contra Vladímir Putin.