El Tribunal Correccional de París ha absolt aquest dimecres l'històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, del càrrec de pertinença a la banda ETA entre 2011 i 2013. En la seva decisió, les tres jutgesses que componien la sala consideren que no hi ha ni elements materials ni intencionals que demostrin que en aquest període, Urrutikoetxea pertanyia a la banda terrorista. Josu Ternera, que està en llibertat condicional des de finals de juliol de 2020, té pendent un altre judici a França per la seva presumpta pertinença a ETA entre el 2002 i 2005.

Condemnat en absència el 2017, mentre fugia, a vuit anys de presó per fets comesos a França entre el 2011 i el 2013, havia demanat que es tornés a jutjar personalment després de la seva detenció. Als 70 anys, demanaven acusar l'home considerat "l'avi" d'Euskadi Ta Askatasuna per haver-hi continuat exercint un paper actiu participant en operacions, vivint a la clandestinitat i mantenint vincles amb els seus membres. Càrrecs que Ternera ha negat. També s'ha defensat assegurant que va tallar tots els vincles amb l'organització el 2006.

Un cop finalitzat aquest procés judicial a França, Josu Ternera podria ser lliurat a Espanya, havent acceptat el Tribunal de Cassació el novembre de 2020 el principi d'extradició sol·licitat per Madrid. En paral·lel, l'Audiència Nacional també reclama a l'etarra per una causa sobre delictes de lesa humanitat en la qual hi ha processats altres exdirigents de l'organització terrorista, però en aquest cas les autoritats franceses van denegar la devolució a Espanya.

A principis d'agost, Ternera es va traslladar a viure a la localitat bascofrancesa d'Anglet després que la justícia francesa hagués donat el vistiplau a relaxar les mesures de control imposades des del juliol del 2020. Des d'aleshores, ja gaudia de la retirada de la polsera de control telemàtic que se li va col·locar i l'obligació de residir a París. L'única mesura cautelar que se li mantenia, fins el dia d'avui, és la de presentar-se tres vegades per setmana a la comissaria més propera al seu nou domicili. 

La vida de Ternera

Ternera feia 17 anys que estava en la clandestinitat quan va ser detingut el 16 de maig de 2019 a Sallanches, als Alps francesos. Posteriorment va ingressar a la presó parisenca de la Santé. Ternera vivia sol en un refugi de muntanya entre pistes d'esquí i portava 4.000 euros en metàl·lic en el moment en què va ser arrestat, quan es dirigia a un centre hospitalari.

Els advocats del veterà membre d'ETA portaven anys apel·lant a la seva edat i el seu estat perquè se li concedís la llibertat: "Quan el miro, veig un vellet de 69 anys que està en risc", havia declarat la lletrada Laure Heinich igual que en la darrera defensa d'ara. També durant la pandèmia van alertar de la propagació de la Covid-19 dins la presó com un risc per la seva delicada salut.

Fotografia principal: imatge de recurs de Josu Ternera.