La lectura, ara fa un any, del comunicat on s’anunciava la dissolució d’ETA va posar els serveis d’intel·ligència espanyols sota la pista de José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Josu Ternera. El seu entestament per consensuar el contingut del document va ser el que ha portat finalment a la seva detenció, ahir dijous, a les portes d’un hospital als Alps francesos.

L’home que ho va ser tot a la banda terrorista va passar a la clandestinitat el novembre del 2002, quan sent diputat per Euskal Herritarrok va ser citat pel Tribunal Suprem per haver ordenat l’atemptat contra la casa caserna de la Guàrdia Civil en que van ser assassinades onze persones, sis menors d’edat. Va ser llavors quan va decidir fugir.

No va ser fins a setze anys després que va tornar a ser localitzat. L’històric dirigent d’ETA es va entestar a consensuar personalment amb altres dirigents de la banda el contingut del document de dissolució de la banda terrorista, fet públic el 3 de maig dels 2018. Va resultar que un d’ells estava sent vigilat per la intel·ligència espanyola. La informació es va traslladar a la Guàrdia Civil i la policia francesa, que es van posar a treballar.

No era la primera vegada que s’havia localitzat Joseu Ternera a França. El 2013 va ser vist amb la seva parella i la filla a la localitat de Durban-sur-Ariège, una petita localitat a prop d’Andorra. Es va muntar una operació policial, però va fugir.

Operació Infantesa Robada

Ara ha estat una altra cosa. Les investigacions van aconseguir determinar la falsa identitat que utilitzava Ternera -es feia passar per un ciutadà veneçolà-, que havia fixat la seva residència a prop de la localitat de Saint Gervais les Bains, als peus dels Alps francesos i a tocar amb la frontera d’Itàlia i Suïssa. El dirigent d’ETA estava sent tractat d’un càncer que pateix des de fa anys en un hospital de la localitat de Sallanchez, a uns 11 quilòmetres del seu domicili.

refugi vivia Josu ternera

Refugi on residia Josu Ternera, als Alps francesos. Foto: EFE

Dijous, Josu Ternera, tenia una vista programada a l’hospital. Les policies espanyola i francesa van posar en marxa l’operació anomenada Infantesa Robada, en record als menors morts en l’atemptat de Saragossa. A les 7 del matí l’històric dirigent d’ETA, acompanyat d’un altre home, va ser detingut a l’aparcament de l’hospital per agents de la policia francesa. Va ser una operació ràpida, no hi va oposar resistència. Dos policies van barrar el pas a un home que avana amb una motxilla, amb ulleres fosques i una gorra. Li van demanar si era José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea. Va contestar afirmativament i va ser detingut. Així de senzill.

Va ser atès a l’hospital per rebre el tractament contra el càncer i després va ser ingressar a la presó de Bonneville per ordre judicial. Té pendent de complir una condemna de vuit anys de presó a França, que li van imposar el 2017, quan va ser jutjat en rebel·lia. Té pendents almenys quatre causes amb la justícia espanyola.