El Tribunal d'Apel·lació de París ha ajornat aquest dilluns el primer dels dos judicis que l'històric exdirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, 'Josu Ternera', té pendents a França. La data passa a ser el setembre d'enguany, en concret, als propers 13 i 14 de setembre després que els testimonis citats per declarar no hagin pogut acudir a la capital francesa per les restriccions sanitàries a causa de la pandèmia.

Aquest procés havia de ser una repetició del que es va celebrar el 2010 quan Josu Ternera era a la clandestinitat. Llavors va ser condemnat a set anys de presó per pertinença a una associació terrorista i també a la seva expulsió definitiva de França. La seva defensa volia que testifiquessin el dirigent socialista basc Jesús Eguiguren, l'exsecretari general de l'Interpol Raymond Kendall, el polític nord-irlandès i antic membre de l'IRA Gerry Kelly, i David Harland, del Centre per al Diàleg Humanitari. Els quatre són considerats clau en les negociacions amb el govern espanyol en què Urrutikoetxea va representar a la banda en 2005-2006.

Eguiguren, com a representant de l'Executiu espanyol en les mateixes, havia avançat la setmana passada que no anava a viatjar a París. Encara Kendall viu a França, la seva edat avançada, ja en té 87, i el seu delicat estat de salut fan que sigui dubte si podrà parlar en la vista. Però, segons el lletrat Laurent Pasquet-Marinacce, les restriccions sanitàries han marcat l'absència general dels mateixos aquest dilluns i ha provocat que se sol·licités i acceptés l'ajornament.

Urrutikoetxea, de 70 anys, es troba des de juliol en llibertat sota control judicial per raons de salut. Després de ser arrestat el maig del 2019 als Alps francesos havent passat fins a 17 anys pròfug, es va acollir al seu dret de demanar l'anul·lació de la condemna de 2010 perquè s'organitzés una nova vista en la seva presència. L'històric exdirigent etarra, cobert amb l'obligatòria mascareta, ha acudit avui a l'audiència amb americana i jersei negre i camisa blanca. Aquest judici ja estava previst que comencés el passat octubre, però la seva defensa va reclamar un primer ajornament perquè poguessin declarar els quatre testimonis citats.

L'acusació en contra seva es basa en proves de la presumpta implicació de Josu Ternera a ETA entre el desembre del 2002 i 2005, a partir d'empremtes trobades en pisos francs de la banda, però la defensa al·lega que els seus contactes amb la banda es devien al fet que preparava les converses de pau. El seu segon judici pendent a França també ve derivat d'una condemna en rebel·lia a vuit anys en relació amb el seu paper destacat en l'aparell polític d'ETA entre 2011 i 2013, en un temps en què va estar a Oslo intentant una negociació amb el govern espanyol que no va tenir lloc.

El sumari d'aquest cas va ser retornat a la fase d'instrucció i s'han fixat unes dates preliminars al juny. La sessió d'aquest dilluns a París es produeix poc menys d'una setmana després que dimecres passat, Josu Ternera comparegués per videoconferència des de França davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. El magistrat li va prendre declaració per comunicar-li el seu processament en el cas del suposat finançament de la banda terrorista a través de les "herriko tabernes" i també per l'assassinat del directiu de Michelin Luis María Hergueta el 25 de juny de 1980 a Gasteiz.

La justícia francesa ja ha donat el vistiplau definitiu perquè sigui lliurat a Espanya per l'atemptat contra la casa quarter de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987, en què van ser assassinades 11 persones, entre elles sis nens, i pel sumari de les "herriko tabernes". El Tribunal d'Apel·lació de París es va pronunciar igualment el 6 de gener a favor de la demanda d'extradició espanyola perquè sigui jutjat per l'atemptat contra el directiu de Michelin, però Urrutikoetxea ha presentat un recurs davant el Suprem, que encara no ha fixat data per al seu examen.