Boris Johnson supera la votació de confiança, però amb un resultat molt pitjor del que s'esperava. 211 representants del seu partit han votat a favor de mantenir el seu lideratge, tot i que 148 - el 41% - creuen que no mereix la seva confiança, principalment arran del Partygate. Johnson ha superat amb molts mals resultats aquest nou obstacle, i res assegura que aquest no sigui l'inici de la seva fi. Però tot i haver perdut més del 40% dels suports, Johnson no ho valora negativament. "Són uns resultats extremadament positius, concloents i decisius", ha dit en declaracions a la BBC després d'anunciar-se el recompte de vots. Johnson també ha descartat eleccions anticipades.

Just després que el Regne Unit mostrés unitat durant quatre dies per celebrar el Jubileu de Platí de la reina Elisabet II, el Comitè 1922 del partit conservador informava aquest matí que havien rebut cartes d'almenys 54 diputats - un 15% dels representants conservadors - expressant desconfiança en el primer ministre britànic.  Tal com estipula la normativa del partit, quan s’assoleix aquest percentatge, es produeix una votació de confiança tan aviat com sigui possible. En aquest cas, no han calgut més de 12 hores. Diversos conservadors han expressat públicament el seu descontentament amb Johnson al llarg del dia. Alguns consideren que va trencar el codi ministerial en mentir davant de la Cambra dels Comuns i dir reiterades vegades que no havia trencat les normes contra la covid. Després de mesos d'investigació, Johnson va rebre una multa pel Partygate que desmuntava la seva versió. I el 25 de maig l'esperat informe intern sobre el cas de les festes durant el confinament va criticar durament la cultura i el lideratge de Downing Street. Però amb tot, una majoria dels diputats ha decidit mantenir la confiança en ell.

Què passarà ara amb Boris Johnson?

Johnson està ara salvat d’una nova moció de confiança durant els propers 12 mesos, segons la normativa del partit. Tot i això, res no assegura que el primer ministre britànic pugui continuar un any més com a líder del país. Johnson ha perdut avui més del 40% del suport del seu partit dins de la Cambra dels Comuns, i això suposa una gran estocada pel seu lideratge.

No seria el primer a caure després de superar una votació de confiança com la d'aquest dilluns. Hi ha diferents exemples de primers ministres on, tot i superar la majoria dels suports, el simple fet d’enfrontar-se a una votació d’aquesta mena els va deixar tocats. El darrer cas va ser el de l’exprimera ministra Theresa May, predecessora de Johnson. Arran del descontentament dins del partit sobre les seves negociacions del Brexit, es va veure abocada a una votació de confiança el 2019. Tot i sortir-ne victoriosa amb el 60% dels vots - més que el 58% que ho ha fet avui per Johnson -, només sis mesos després de la votació va acabar dimitint perquè no va aconseguir que el Parlament aprovés un pla per abandonar la UE.

Encara que els resultats són pitjors que la seva predecessora, Johnson els ha qualificat de "concloents i decisius". Considera que permeten ara deixar enrere l'escàndol de les festes a Downing Street durant el confinament i unir-se per adreçar el que realment preocupa a la gent, com la crisi de l'augment dels preus de la vida al Regne Unit.

La caiguda de Johnson

Els resultats i la popularitat actual del primer ministre demostren també que Johnson ja no és aquell que el 2019 va ser elegit amb els millors resultats del partit conservador de la darrera dècada. Diversos escàndols han esquitxat el seu govern des d'aleshores, per sobre de tot el cas del Partygate.

Aquest matí, una enquesta d'Opinium mostrava que 59% dels britànics estaven a favor de fer fora el primer ministre en aquesta votació de confiança. El rebuig al primer ministre també es va poder apreciar duran el Jubileu de platí, quan Johnson i la seva esposa Carrie van ser esbroncats i xiulats a l'entrada de la Catedral de Sant Pau de Londres. Tot i això, entre els votants conservadors, una majoria del 53% creu que ha de mantenir el seu càrrec. 

Imatge principal: El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson. / Europa Press