Primer va negar la gravetat de la pandèmia, es va resistir a l'ús de la mascareta i va caure malalt. Ara, torna a aïllar-se defensant que el sistema de salut britànic així ho marca. El premier Boris Johnson s'ha gravat des de la seva residència a Downing Street vestit de carrer i amb un vídeo 'casolà' publicat a twitter per donar exemple de la seva gran consciència davant el coronavirus.

Llàstima que ho hagi de fer perquè no va prendre les mesures adequades de distància de seguretat i ús de mascareta quan es va reunir amb Lee Anderson, diputat d’Ashfield a Nottinghamshire que va mostrar divendres alguns símptomes de coronavirus i diumenge va rebre una prova positiva. Una fotografia dels dos a la reunió els mostrava aparentment a menys de dos metres de distància, amb una actitud normal a la que existia abans de la Covid.

Johnson Lee Anderson

Johnson i Anderson en una foto publicada a Facebook

"No importa que estigui fort com un roure, que em senti bé o que hagi tingut la malaltia i que estigui ple d'anticossos", defensa Johnson a twitter. "Hem d'interrompre la propagació d'aquesta malaltia i una de les maneres en què podem fer això és confinant-nos catorze dies quan ens contacta Test and Trace", el sistema de rastreig britànic.

El missatge comença amb un llenguatge més propi d'un influencer que d'un polític: "Hola gent (...) No importa que tots estiguéssim allunyant-nos socialment, no importa que estigui en forma com un gos d'un carnisser, em sento molt bé, tanta gent ho fa en les meves circumstàncies. I en realitat no importa que hagi tingut la malaltia i estigui rebentant d'anticossos. Hem d’interrompre la propagació de la malaltia".

I la mascareta?

La polèmica no s'allunya de Johnson i qüestiona la seva credibilitat davant la imatge prèvia que es va veure dels polítics. Per això, ha sortit a defensar-lo el secretari de salut, Matt Hancock, en declaracions a Sky News: "Estan distanciats socialment, i el més important és que, com a primer ministre, coneixeu la gent". Pressionat per l'absència de màscares, Hancock finalment va dir que no sempre es portaven al voltant del número 10: "No sempre, no, perquè les directrius de Covid-safe per a aquest edifici no ho requereixen en tot moment. Els diferents llocs de treball tenen regles diferents, d’acord amb allò que s’adeqüi allà".

I tot plegat arriba en una setmana important per les negociacions del Brexit amb Europa. La idea és seguir veient vídeos de Johnson des de Downing Street i comunicar-se per Zoom amb els responsables europeus: "Serà capaça de fer-ho telemàticament", ha argumentat Hancock.

En paral·lel, Gran Bretanya es troba en ple confinament, un mes que ja porta quinze dies "gastats". Aquesta mesura, que va posar fi a l'estratègia de restriccions locals per la qual havia apostat el Govern conservador britànic, ha suposat el tancament obligat dels comerços i negocis no essencials, així com de tota l'hostaleria, encara que escoles i universitats continuaran obertes. També es permet una hora al dia d'exercici i el contacte amb una sola persona procedent d'un altre habitatge. Tot això amb la finalitat, segons Jonhson, que "amb aquestes mesures, siguem capaços de permetre que les famílies puguin reunir-se en les pròximes vacances de Nadal".