El Japó ha aprovat modificar les lleis que castiguen els delictes sexuals, de forma que ara es puja l'edat de consentiment sexuals fins als 16 anys, quan fins ara era als 13, s'amplia el concepte de violació a qualsevol "coit sexual no consentit", quan fins ara era considerat només com a "coit sexual forçat", i es castigarà el voyeurisme sense consentiment. El Parlament japonès ha aprovat el nou projecte de llei per unanimitat, després d'un seguit de concentracions i protestes que hi hagut al país asiàtic des del 2019 arran d'unes polèmiques absolucions penals en casos de violació. 

L'edat de consentiment sexual, sota la qual l'activitat sexual es considera violació castigada penalment, al Japó era els 13 anys des de 1907. A Espanya i Regne Unit és de 16 anys, com ara ho serà també al Japó, a França de 15 i a Alemanya i la Xina de 14. Si bé és cert que, a la pràctica, moltes ordenances regionals del Japó ja prohibien els actes sexuals amb menors de 18 anys. La nova legislació japonesa deixa exemptes les parelles d'adolescents que no tinguin més de cinc anys de diferència entre elles, si les dues parts tenen més de 13 anys. 

El consentiment al centre

Sota llei anterior a l'aprovada aquest divendres, l'acusació havia de demostrar que les víctimes estaven sent forçades per violència i intimidació. Arran d'unes absolucions penals en casos de violació el 2019, es van donar una seguit de concentracions a tot el país que criticaven que aquest requisit culpava a les víctimes de no resistir-se prou. És per aquest motiu, que la nova modificació aprovada pel Parlament japonès vol equiparar-se a la d'altres països i amplia la concepció de violació a qualsevol acte sexual "sense consentiment" i inclou a les víctimes sota els efectes de l'alcohol o les drogues, que estiguin incapacitades per la por o si els autors s'aprofiten d'una posició de poder. Un alt càrrec del ministeri de Justícia japonès ha afirmat a l'agència AFP que l'objectiu és "que els veredictes dels tribunals siguin més coherents". 

El projecte de llei també conté un nou "delicte de sol·licitud de visita", segons el ministeri de Justícia. Significa que les persones que utilitzen la intimidació, la seducció o els diners per coaccionar menors de 16 anys perquè es reuneixin amb finalitats sexuals s'enfrontaran a una pena de presó de fins a un any o a una multa de 500.000 iens (3.250 euros). Els canvis també prohibeixen el "foto voyeurisme", que inclou la filmació d'actes sexuals en secret i sense consentiment o fer fotos sota les faldilles de les dones, un problema estès al Japó.