El "" a la retallada d'un terç dels parlamentaris ha guanyat el referèndum a Itàlia amb entre el 60% i el 64% dels vots, segons els primers sondejos a peu d'urna. El "no" hauria obtingut un resultat d'entre un 36% i un 40%, d'acord a aquest sondeig de l'empresa Opinio Italia de la televisió pública Rai.

Uns 51 milions d'italians estaven cridats a votar en el referèndum celebrat aquest diumenge i aquest dilluns per reduir-ne els parlamentaris dels 945 actuals als 600, entre diputats i senadors. Els electors havien de votar sí o no a la pregunta "Aprova el text de la llei constitucional sobre modificacions als articles 56, 57 i 59 de la Constitució sobre la reducció del nombre de parlamentaris?".

Amb la reforma, la Cambra dels Diputats passarà a tenir -en la pròxima legislatura i no en l'actual- 400 membres en lloc dels 630 actuals, mentre que al Senat hi haurà 200 senadors, en lloc dels 315 actuals. La consulta hauria d'haver-se celebrat el març passat, però va quedar posposada com a conseqüència de l'emergència del coronavirus. No es requereix quòrum de participació mínima, per la qual cosa la reforma queda aprovada definitivament si hi ha més 'sí' que 'no'.

La reforma ha estat defensada històricament pel Moviment 5 Estrelles, que s'empara amb una necessària reducció dels costos de la política i una eficiència més gran de les institucions.

En aquests dos dies, Itàlia també ha elegit alcaldes en alguns municipis i els presidents de set regions. Segons els sondejos a peu d'urna, les candidatures de centreesquerra han guanyat en dos d'elles, mentre que les de centredreta s'han imposat en quatre i la Lliga en una.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat