Israel ha proposat una treva de dos mesos a Gaza per alliberar tots els ostatges, segons recull aquest dilluns el mitjà de comunicació nord-americà Axios. La proposta hauria arribat a Hamàs mitjançant mediadors de Qatar i Egipte, després que les famílies dels ostatges hagin irromput en una reunió de la Knesset per demanar un acord immediat. A hores d'ara encara quedarien uns 130 ostatges a la Franja.

Si bé la proposta d'Israel no inclou un acord per acabar amb la guerra a Gaza, és veritat que es tracta del període més llarg d'alto el foc oferit a Hamàs des del 7 d'octubre. Els paràmetres de l'oferta es van aprovar fa deu dies i són diferents dels que ja havien estat rebutjats anteriorment. El moviment islàmic encara no ha respost, però els oficials israelians consultats per Axios són "optimistes" amb la possibilitat d'assolir avenços en els pròxims dies.

No és el fi de la guerra a Gaza

La proposta inclou l'alliberament de tots els ostatges vius i el retorn dels cadàvers dels ostatges morts, en diferents fases. En la primera fase, s'alliberarien les dones, els homes majors de 60 anys i les persones en un estat mèdic crític. En les següents fases, s'inclouria l'alliberament de les dones soldat, els homes menors de 60 anys que no siguin soldats, els soldats israelians i els cadàvers. El temps estimat per completar totes les fases seria de dos mesos. A més, abans s'acordaria amb Hamàs quants presoners palestins serien alliberats per cada ostatge israelià en cada categoria. El nom dels presoners es pactaria després.

D'altra banda, l'oferta contempla que Israel redesplegui l'exèrcit fora d'alguns dels principals nuclis de població de la Franja i permeti el retorn de civils palestins tant a Gaza com al nord de l'enclavament. Les autoritats israelianes també asseguren estan preparades per alliberar una xifra significativa de presoners palestins si Hamàs accepta i admeten que les operacions militars a la Franja baixarien d'intensitat després dels dos mesos. Això sí, no es tracta d'un acord per finalitzar la guerra ni per alliberar els més de 6.000 presoners palestins a presons israelianes.

La notícia arriba després que aquest dilluns familiars d'ostatges hagin irromput a una reunió de la Knesset per protestar contra els més de cent dies de captiveri dels seus éssers estimats i per demanar un acord immediat. "Tota la resta d'afers poden esperar. Però els ostatges no tenen més temps", ha dit en un comunicat el Fòrum de Familiars d'Ostatges i Desapareguts, justificant la protesta després d'enviar una carta a la secretaria del Parlament israelià per implorar "que no s'ocupin de res que no estigui relacionat amb el retorn dels ostatges". Com no van rebre resposta, han trencat el cordó de seguretat i han assaltat una reunió del gabinet de finances. Són els mateixos familiars que havien convocat una acampada davant de la residència del primer ministre, Benjamin Netanyahu.

El mateix Netanyahyu havia assegurat aquest dilluns tenir una "proposta" per alliberar els ostatges, tot negant que hi hagués cap oferta de Hamàs. "No hi ha proposta real de Hamàs, no és cert", ha afirmat, després que diumenge sortís a la llum que Qatar i Egipte tractaven d'impulsar noves negociacions amb un alto el foc, la retirada de tropes de Gaza i l'alliberament de tots els ostatges. "Tenim una proposta, no puc detallar més", ha afegit el primer ministre, després d'una estranya reunió amb altres familiars. I és que Netanyahu es veu obligat a moure fitxa en aquest àmbit, ja que continua en caiguda lliure a les enquestes i perdria les següents eleccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!