Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han descobert un túnel a Khan Younis, al sud de la Franja de Gaza, on hi ha rastres de la presència dels ostatges segrestats el 7 d'octubre. El túnel, ha informat l'exèrcit israelià a Twitter, estava connectat a una xarxa més gran sota una àrea civil. Es tracta d'un túnel on anteriorment haurien estat presoners alguns dels ostatges de Hamàs a Gaza, "en condicions dures i inhumanes". Aquest túnel ha estat descobert per soldats sota la casa d'un líder de Hamàs a Khan Younis, al sud de la Franja, ha informat aquest diumenge el portaveu militar israelià Daniel Hagari.

khan younis tunel ventilador
Cedida

Concretament, tal com ha destacat l'ambaixada d'Israel a Espanya, es tractaria de soldats de la 98a Divisió els qui haurien descobert els túnels. La longitud era d'uns 830 metres i tenia uns 20 metres de profunditat. L'entrada del túnel estava amb trampes explosives, i a l'interior hi havia molts obstacles, explosius, portes corredisses i portes anti-explosió. Mentre els soldats avançaven pel túnel, destaquen des de la mateixa ambaixada, es van trobar amb una sèrie de terroristes. "Els soldats van lluitar contra ells i els van eliminar". Quan els soldats van arribar al túnel, els ostatges ja havien desaparegut, ja que van ser traslladats a un altre lloc.

Els detalls del túnel de Khan Younis

"Després de caminar al voltant d'un quilòmetre pel túnel, a una profunditat d'uns 20 metres sota terra, els soldats van trobar una cambra central on, segons testimonis d'ostatges que van tornar de Gaza, entenem que van passar la major part del temps", va afegir Hagari. En aquest sentit, hauria dit que més endins del túnel, les tropes van trobar també cinc cel·les estretes, cadascuna amb un matalàs i un bany. "Segons els testimonis que tenim, al voltant de 20 ostatges van ser retinguts en aquest túnel en diferents moments, en dures condicions, sense llum solar, en un aire dens, amb poc oxigen i amb una humitat terrible que dificulta la respiració", ha destacat el portaveu. A la sala subterrània descoberta per l'exèrcit israelià, a la xarxa de túnels de Khan Younis, es van trobar a més rastres d'ADN d'ostatges israelians capturats el 7 d'octubre passat al Kibbutz Nir Oz.

khan younis tunel

Com a part de l'examen del túnel, es va descobrir una cambra central on es van detenir ostatges i cinc cel·les de presó barrades. A més, els soldats van localitzar troballes que indicaven que s'hi havien detingut ostatges, intel·ligència i armes pertanyents a l'organització terrorista Hamàs. Segons testimonis, hi havia uns 20 ostatges al túnel en diferents moments. Alguns van ser alliberats i alguns encara estan retinguts a Gaza. La mateixa ambaixada destaca que aquest túnel formava part d'una xarxa subterrània ramificada, excavada per l'organització terrorista Hamàs, sota Khan Younis. Al final de l'examen, el túnel va ser destruït.

cuina khan younis