El cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, ha fet aquest dilluns la presentació del pla “integral” per posar fi al conflicte entre Israel i Hamàs. Es tracta d’un pla de 12 punts, que són els passos a fer per a resoldre aquest conflicte, que des de l’octubre passat s’ha convertit en una guerra sagnant que aquest cap de setmana ja ha superat les 25.000 morts palestines. La guerra va començar a causa de la matança de 1.200 israelians per part de terroristes de Hamàs. La resposta que ha donat a l’atac el govern de Benjamin Netanyahu està rebent moltes crítiques dins del país i també ha aixecat una onada de rebuig internacional, amb la celebració de múltiples protestes.

El pla que ha presentat Borrell posa el focus en la celebració “aviat” d’una conferència de pau i s’estructura en 12 passos concrets. El document, segons informa l’agència Efe, descriu els passos pràctics per reiniciar el procés de pau al Pròxim Orient. Borrell ha dit aquest dilluns que s’ha de “començar a parlar més concretament sobre un procés per a una solució de dos Estats” perquè “la manera d’anomenar-lo és important”.

Amb la seva proposta, Borrell persegueix abordar el conflicte i l’ocupació que van precedir la guerra a Gaza, per així preparar una pau integral. Les línies generals del full de ruta són les següents:

  1. Assenyala que és vital i urgent que la UE abordi la situació humanitària a Gaza, la guerra i els atacs terroristes. Amb aquest objectiu ha de preparar-se per a la seguretat d’israelians i palestins, l’estabilització dels territoris ocupats i la ràpida recuperació i governança de Gaza. Aquesta preparació per al període de postguerra inclou necessàriament una iniciativa per acabar amb els conflictes de llarga duració a la zona.
  2. Adverteix que és necessari promoure una pau general com més aviat millor perquè en absència d’un procés de pau per aconseguir la solució de dos Estats, qualsevol mecanisme de governança i seguretat establert a Gaza o en un altre lloc serà percebut com una extensió de l’ocupació i una negació dels drets dels palestins i, per tant, crearà més riscos per a la seguretat per a la regió i Europa.
  3. Assegura que no existeix altra solució integral creïble que la d’un Estat palestí independent que existeixi al costat d’Israel, en pau i seguretat, amb plena normalització i desenvolupament substantiu de la seguretat i la cooperació econòmica entre Israel, Palestina i la regió, inclosos els principals Estats àrabs.
  4. No és realista suposar, afegeix, que israelians i palestins -aquests últims representats per l'Organització per a l’Alliberament de Palestina (OLP)-, en un futur pròxim, participin en negociacions de pau bilaterals sense una forta participació internacional. Els palestins necessitaran una OLP revitalitzada per presentar una alternativa política a Hamàs, mentre que els israelians necessitaran trobar la voluntat política per establir negociacions significatives cap a la solució dels dos Estats, apunta. Per tant, és responsabilitat dels actors externs, com la UE, ajudar a preparar el terreny per a una pau integral.
  5. Recomana organitzar una conferència preparatòria de pau sobre la base dels resultats de la reunió ‘Esforç del Dia de la Pau’,  coorganitzada als marges de la darrera Assemblea General de l’ONU, per Borrell en nom de la UE i Egipte, Jordània, Aràbia Saudita i la Lliga d’Estats Àrabs i, si és possible, al costat dels Estats Units.
  6. Aquesta conferència hauria de convocar a ministres d’Exteriors i caps d’organitzacions internacionals rellevants disposats i capaços de contribuir a una pau regional integral i aquests, a la vegada, organitzar reunions separades de forma quasi simultània amb cada una de les parts en conflicte, a les quals no se les pot obligar a asseure’s juntes.
  7. Els coordinadors de la conferència hauran de presentar un esborrany inicial d’un marc per a un pla de pau i convidar tots els Estats i organitzacions internacionals interessats a contribuir al seu desenvolupament futur, així com una agenda per completar-lo en un any.
  8. Diu que el pla de pau ha de combinar i establir de la forma més pràctica possible els elements centrals d’una pau integral entre les parts en conflicte, respectant les resolucions pertinents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i basar-se en esforços internacionals previs.
  9. Assenyala que un element essencial d’aquest pla de pau hauria de ser el desenvolupament de sòlides garanties de seguretat per Israel i el futur Estat independent de Palestina, condicionades al ple reconeixement diplomàtic mutu i la integració tant d’Israel com de Palestina a la regió.
  10. Els coordinadors han de consultar al màxim a les parts en conflicte, però avançaran en el treball al marge que una o altra de les parts en conflicte no estigui llesta per participar.
  11. Un cop completat, el pla s’ha de proposar a les parts en conflicte. I, en aquest moment, Estats i organitzacions internacionals implicades en el procés han d’establir les conseqüències que preveuen per a les dues parts en cas d’arribar o no a un compromís.
  12. I manté que el desenvolupament del pla de pau ha d’anar acompanyat d’esforços paral·lels, com posar fi a la guerra actual, vetllar per la recuperació i reconstrucció de Gaza i les comunitats afectades al sud d’Israel o enfortir la legitimitat democràtica de l’Autoritat Palestina, entre altres.