Esfahan és una ciutat iraniana situada al bell mig del país que acull una gran quantitat d’infraestructures militars. Això és motiu suficient perquè Israel la tingui en el punt de mira davant l’escalada del conflicte actual. A Esfahan també s’hi poden trobar instal·lacions militars, la base aèria més gran i fàbriques relacionades amb la producció iraniana de drons i material militar, segons informa el diari britànic The Guardian.

🔴 Atac d'Israel a l'Iran, DIRECTE | Última hora del conflicte a l'Orient Mitjà

Les primeres informacions sobre l’atac d’aquest divendres provenien de l’agència de notícies Fars de l’Iran. Les notícies inicials parlaven de tres explosions, que s’haurien sentit a Qahjavaresetan, a prop de la ciutat de l’aeroport d’Esfahan i de la base militar de Shekari. Un portaveu de l’agència espacial de l’Iran, Hossein Dalirian, anunciava que “uns quants drons” havien estat “abatuts amb èxit”.

Enmig de la confusió, funcionaris iranians informaven que les infraestructures nuclears del país estaven segures. La planta d’enriquiment d’urani Natanz està situada a la província més àmplia del país, mentre que la conversió d’urani es fa a l’àrea de Zardanjan, al sud-est de la ciutat.

Un vídeo de l'agència de notícies Tasnim de Zardanjan mostrava dues posicions diferents de canons antiaeris, i els detalls del vídeo es corresponien amb les característiques conegudes de la instal·lació de conversió d'urani d'Esfahan, destaca el rotatiu britànic The Guardian. "A les 4.45 vam sentir trets. No passava res", assegurava un periodista de l’agència. "Era la defensa aèria, aquests nois que estàs observant, i també allà".

Tres reactors subministrats per la Xina

A la instal·lació d'Esfahan, que es va començar a construir el 1999, operen tres petits reactors d'investigació subministrats per la Xina, així com la producció de combustible i altres activitats per al programa nuclear civil de l'Iran. Sembla que el lloc va quedar afectat per una explosió el novembre del 2011.

Esfahan també acull una important base aèria iraniana, on es troba l'envellida flota de F-14 Tomcats de fabricació nord-americana, comprada abans de la revolució islàmica del 1979. Algunes especulacions inicials suggerien que la instal·lació on hi ha un radar a la base podria haver estat l'objectiu previst de l’atac.

De la mateixa manera, també són importants les instal·lacions de producció d'armes de l'Iran a la ciutat i a la rodalia. A principis de l'any passat, es va llançar un atac, atribuït a Israel, contra el que —segons s'afirma— era una instal·lació avançada de producció d'armes a la ciutat, que —com l'actual atac— va implicar tres drons. Com a l'atac d’aquest divendres, va haver-hi relats molt contradictoris per part dels funcionaris iranians, que van afirmar que dos drons havien estat abatuts i un altre tan sols havia causat danys de poca importància al sostre de la fàbrica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!