Confusió, paraules creuades. Israel ha dut a terme un atac sobre l'Iran, segons alts funcionaris nord-americans citats per mitjans del país, en represàlia per l'atac de l'Iran de dissabte passat. Les autoritats militars iranianes han confirmat que s'ha produït un atac amb drons, però han negat que s'hagi produït una ofensiva israeliana amb míssils, i en aquest sentit, han deixat clar que no faran cap contraatac. Tanmateix, ni el govern israelià ni el Pentàgon no han reconegut oficialment l'operació.

🔴 Atac d'Israel a l'Iran, DIRECTE | Última hora del conflicte a l'Orient Mitjà
 

Què se sap fins ara?

Israel ha llançat aquest divendres a la matinada diversos míssils contra la província d'Esfahan de l'Iran, lloc on es troben diversos centres de producció de míssils i on està ubicada Natanz, una de les instal·lacions nuclears del país, segons ha dit un alt funcionari nord-americà a la cadena ABC. La televisió estatal iraniana ha informat primer del so de “fortes explosions”, que el comandant de l'exèrcit iranià a la província afectada, Siavosh Mihan-Dust, ha explicat que corresponien a "els trets dels sistemes de defensa" aeris del país. L'agència Fars també ha informat de "tres explosions" prop de la base aèria de Shekari, al nord de la província. 

Amb tot, la incertesa va en augment. L'Iran ha negat que s'hagi produït un atac amb míssils d'Israel contra el país i ha assegurat que les defenses aèries havien enderrocat diversos drons: "Fins ara no s'ha informat de cap impacte o explosió a gran escala causat per cap amenaça aèria", ha afirmat l'agència estatal IRNA. En aquesta línia, la televisió estatal iraniana ha proporcionat una informació similar i ha mostrat imatges d'aparent normalitat a la ciutat d'Esfahan. Des de l'exèrcit han confirmat que no s'han registrat danys. 

L'Agència Espacial de l'Iran també ha negat un atac amb míssils, en contra de les informacions procedents dels Estats Units que asseguraven que Israel havia llançat projectils contra el sòl iranià. "No hi ha informes d'un atac amb míssils per ara", ha destacat el portaveu de l'Agència Espacial de l'Iran, Hossein Dalirian, al compte de la xarxa social X.

L'Iran assegura que no hi haurà resposta i els EUA neguen cap implicació

L'atac d'Israel tenia com a objectiu demostrar a Teheran que els israelians tenen capacitat d'arribar amb les seves armes al centre del país persa, segons ha informat avui The Washington Post a través d'una font oficial israeliana que no ha revelat la seva identitat. D'altra banda, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha assegurat que el seu país "no està implicat en operacions ofensives" a l'Orient Mitjà i que estan treballant en la "desescalada". "No vull dir res més, no estem implicats", ha dit en roda de premsa després de la reunió dels ministres d'Exteriors del G7 a Itàlia. 

L'exèrcit iranià ha donat a entendre aquest divendres que no respondrà a l'atac: “Gràcies a la nostra vigilància s'ha disparat a objectes voladors”, ha dit el comandant en cap de l'Exèrcit de l'Iran, el general de divisió, Abdul Rahim Mussavi, a l'agència iraniana Defa Press, especialitzada en defensa. "Ja s'ha vist la resposta de l'Iran", ha afegit en al·lusió a l'atac del passat dissabte. 

L'Iran no ha registrat danys a les instal·lacions nuclears

"Les instal·lacions nuclears a la província d'Esfahan estan completament segures", ha indicat l'agència Tasnim, vinculada amb la Guàrdia Revolucionària, el cos al càrrec de la seguretat dels centres atòmics del país. L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) també ha confirmat que no s'han produït danys a les instal·lacions nuclears de l'Iran. "L'OIEA pot confirmar que no hi ha danys a les instal·lacions nuclears de l'Iran", ha afirmat al compte de l'organització a X el seu director general, Rafael Grossi. L'organisme internacional ha demanat, tanmateix, "a tots una extrema moderació" i ha reiterat "que les instal·lacions nuclears mai no han de ser un objectiu en els conflictes militars. L'OIEA està seguint molt de prop la situació".

Després de l'atac, l'Iran ha reobert aquest divendres els aeroports, entre ells, els dos aeròdroms de la capital: “S'han reprès els vols a l'aeroport Internacional Imam Khomeini”, ha dit el director de relacions públiques de l'aeròdrom, Javad Salehi, segons recull l'agència Mehr.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!