L'alto el foc ha començat aquest divendres, però el primer ministre d'Israel ja s'ha encarregat de dir durant la setmana que una treva era només això. Una pausa. "La guerra encara no s'ha acabat", ha dit el portaveu militar israelià Avichay Adraee en un missatge en àrab als civils palestins a Gaza. Des de diferents veus, Israel vol deixar clar el seu missatge. En una publicació a Twitter ha constatat: "La pausa humanitària és temporal. El nord de la Franja de Gaza és una zona de guerra perillosa i està prohibit desplaçar-se cap al nord. Per la seva seguretat, ha de romandre a la zona humanitària del sud". I ha subratllat que "només es pot desplaçar des del nord de la Franja cap al sud per la carretera Salah al-Din. El moviment de residents del sud de la Franja cap al nord no és permès i és perillós".

Arriben els primers camions d'ajuda humanitària

Els camions d'ajuda humanitària han començat a entrar a Gaza, segons ha informat Reuters. Els camions d'ajuda, en aquest sentit, han entrat pel pas de Rafah després que comencés una treva. Dos dels camions, que representen a organitzacions egípcies, lluïen pancartes que deien "Junts per la Humanitat". Una altra deia "Pels nostres germans a Gaza". 

L'alto el foc ha entrat en vigor aquest divendres a les 7 del matí, abans de l'esperat intercanvi entre ostatges d'Israel i presoners palestins empresonats per Israel. Diverses autoritats han subratllat la fragilitat de la pausa de quatre dies a les hostilitats. De fet, segons assenyalen diversos diaris, a un quart de vuit han sonat les alarmes a Israel advertint d'un possible llançament d'un míssil des de Gaza, dirigit a un poble al sud del país.

El paper de Qatar en la treva entre Israel i Hamàs

Qatar, però, ha desenvolupat un paper clau com a intermediari per aconseguir aquest alto el foc. Una sala d'operacions, segons han dit funcionaris d'aquest país, supervisaran la treva i l'alliberament dels ostatges de Gaza. Tenen línies de comunicació directes i en temps real amb Israel, l'oficina política de Hamàs a Doha i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

La treva, que inicialment durava quatre o cinc dies, es va anunciar dimecres, després de dies d'especulacions i ha generat esperances d'una pausa més llarga de la violència. El portaveu d'exteriors de Qatar, Majed al-Ansari, ha destacat que les dues parts havien intercanviat llistes dels que serien alliberats, i que el primer grup d'ostatges retinguts per Hamàs –13 dones i nens– seria alliberat el divendres a la tarda. Ansari no va especificar quantes dones i nens palestins serien alliberats el divendres ni quan passarà.

Segons l'acord, Hamàs alliberarà almenys 50 dels més de 240 ostatges, la majoria israelians, que ha mantingut des de l'ofensiva que va llençar contra Israel el 7 d'octubre. Alhora, Israel alliberarà almenys 150 presoners palestins i permetrà l'entrada de fins a 300 camions d'ajuda humanitària a Gaza, que ha suportat combats intensos i un bloqueig paralitzant de combustible, aliments, medicines i altres articles essencials.