Els primers civils de la Franja de Gaza han travessat ja la frontera de Rafah cap a Egipte des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs, el passat 7 d'octubre. Desenes de palestins greument ferits van ser traslladats en ambulàncies i centenars de titulars de passaports estrangers van travessar la frontera dimecres.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza
 

Egipte va dir inicialment que permetria l'entrada de més de 80 ferits i 500 estrangers i amb doble nacionalitat en total, en un acord que es diu que va ser negociat per Qatar, recorda la BBC. Aquesta ha estat la primera evacuació en tres setmanes, però tampoc se sap del cert quant de temps estarà obert. Fins ara, es calcula que uns 200 camions podrien haver entrat a Gaza amb ajuda humanitària, una dada molt per sobre del que realment es necessitaria a l'enclavament. 

Què és el pas de Rafah?

Es tracta del pas situat més al sud de Gaza i limita amb Egipte. Només hi ha dos passos més des de Gaza i cap a fora, que comuniquen amb Israel. Per tant, el pas de Rafah és l'únic que no comunica amb l'estat hebreu. Es tracta d'Erez, un pas cap a Israel al nord de Gaza, que és per a persones, i l'altre és Kerem Shalom, un pas només per a mercaderies al sud de Gaza, que comunica també amb Israel, destaca la cadena britànica. 

Hamàs va atacar el pas d'Erez el 7 d'octubre. Posteriorment, Israel va tancar aquest pas i el de Kerem Shalom, fins a nova ordre. Per tant, Rafah ha quedat com l'únic pas d'entrada i sortida, però també ha estat tancat durant dies. Precisament per aquest pas, és per on entra tota l'ajuda humanitària. 

Quin problema hi ha al pas de Rafah?

Hamàs i Egipte exerceixen control sobre qui pot passar i qui no, però és cert que la circulació ha quedat tallada des que Hamàs va començar l'atac. Els mitjans egipcis han dit que el pas va ser tancat després dels atacs. En aquest sentit, el dia 12 d'octubre, el govern egipci va demanar a Israel que aturés els atacs prop del pas de Rafah, perquè pogués servir com refugi per a la població. En aquest context, va deixar clar que no obriria el pas fins que hi hagués garanties de seguretat per al seu personal. Ara, es calcula que són molts els palestins que s'hi han arribat amb l'esperança que s'obrin les fronteres. Malgrat tot, s'ha dit que només es permetria la sortida de persones amb passaports estrangers. 

Tancament de passos i la utilitat del pas de Rafah

Per ara, Israel i Egipte han restringit el moviment de béns i persones dins i fora de Gaza des que Hamàs té el control del territori el 2007. Els dos països diuen que el seu bloqueig és necessari per raons de seguretat.

Tot plegat ha convertit la Franja de Gaza en un territori sense sortides. Sense poder sortir pels dos passos que comuniquen amb Israel, els ciutadans de Gaza només tenen com a opció el pas de Rafah, ara també tancat i restringit. Els palestins que volen sortir, destaca la BBC, han de registrar-se davant les autoritats de Palestina amb dues o quatre setmanes d'antelació i poden ser rebutjats per les autoritats palestines o egípcies sense avís previ o explicació.