Israel ha refredat la possibilitat d'una represàlia imminent contra l'Iran després de l'atac amb més de 300 drons d'aquest dissabte. El govern de Benjamin Netanyahu va decidir aixecar les restriccions que s'havien imposat a la població arran de l'atac iranià. Així doncs, sembla que Israel hauria accedit a les pressions dels Estats Units, que exigien contenció. Malgrat que alguns membres ultradretans del govern de coalició han demanat una resposta contundent de l'estat hebreu, la veritat és que el principal aliat militar d'Israel, els Estats Units, han deixat clar que no donarà suport a una escalada a l'Orient Mitjà.

Tanmateix, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, va subratllar aquest diumenge que el seu país es reserva el dret a les represàlies, malgrat les crides del secretari general i de tots els països a una desescalada. "Aquest atac ha travessat totes les línies vermelles i Israel es reserva el dret legal a respondre-hi. No som la granota a l'aigua bullent: som una nació de lleons", va defensar Gilad Erdan en el seu discurs davant el Consell de Seguretat.

L'Iran no busca un conflicte amb els EUA

l'Iran "no busca l'escalada ni la guerra a la regió" d'Orient Mitjà, segons ha defensat aquest diumenge el seu ambaixador, Saeed Iravani, al Consell de Seguretat de l'ONU, malgrat que ha advertit que "no dubtarà a respondre davant qualsevol amenaça o agressió, d'acord amb la llei internacional".

L'ambaixador ha deixat molt clar que el seu país "no té intenció d'entrar en conflicte amb els Estats Units a la regió", i de fet ha assegurat que el seu país ha demostrat "compromís amb la pau i la contenció" després de demostrar-se la implicació dels EUA en la intercepció de drons i míssils iranians. Ara bé, si els Estats Units inicien una operació contra ciutadans o interessos iranians, "farem servir el nostre dret inherent a respondre de manera proporcionada", ha advertit el diplomàtic.

Davant les amenaces de resposta d'Israel, les autoritats iranianes, que van donar per conclosos els atacs contra el territori israelià, han advertit que una acció d'Israel contra l'Iran tindria una resposta més contundent. "El cel de l'Iran no és segur per als agressors i si l'enemic comet un error en els seus càlculs i viola l'espai aeri del nostre país, es trobarà amb cops mortals i ardents per part dels sistemes de defensa aèria del país", ha advertit el comandant adjunt de la base de defensa aèria de Khatam al Anbiya, el general de brigada Qader Rahimzadeh. 

La posició dels Estats Units

D'ençà que es va produir l'atac de l'Iran sobre Israel, la posició dels Estats Units ha estat demanar contenció i evitar una escalada del conflicte. Aquest diumenge van instar Israel a mostrar contenció en la seva resposta a l'onada de drons, míssils i míssils balístics amb l'objectiu d'evitar una escalada més gran a l'Orient Mitjà. En aquest sentit, ja han advertit les autoritats israelianes que no participaran en cap acció ofensiva en resposta a l'històric atac de l'Iran, que en la seva major part va ser interceptat per les defenses aèries d'Israel i les d'altres aliats, com els Estats Units, el Regne Unit o Jordània.

Per tal d'evitar una escalada del conflicte, el president estatunidenc, Joe Biden, es va reunir aquest diumenge amb els líders del G7 en una cimera celebrada per videoconferència i, a més a més, va parlar per telèfon amb el rei Abdullah II de Jordània, amb qui manté una estreta relació personal.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!