El president dels Estats Units, Joe Biden, ha garantit aquest dissabte al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, el seu suport davant dels atacs que l'Iran ha executat aquest diumenge a la matinada amb 300 drons i míssils balístics. Biden, aliat de Netanyahu, ha anunciat que convocarà els seus homòlegs del G7 per coordinar una resposta diplomàtica a un atac que ha acabat amb el 99% dels drons i míssils neutralitzats per les defenses israelianes.  "Li he dit que Israel ha demostrat una capacitat destacable per defensar-se contra i fins i tot derrotar atacs sense precedents - enviant un missatge clau als seus enemics que no poden amenaçar eficaçment la seguretat d'Israel", ha dit en un comunicat difós per la Casa Blanca.

Tanmateix, Biden ha notificat a Netanyahu que els Estats Units no participaran en cap operació ofensiva contra l'Iran, tal com explica la CNN. A més, el president nord-americà ha tret pit de les defenses israelianes i ha elevat a victòria la defensa dels atacs de l'Iran contra Israel, mentre assegura que Israel ha demostrat una superioritat militar envers el règim dels aiatol·làs. 

El comunicat presidencial assegura que els Estats Units ha ajudat a Israel aquesta nit a "abatre gairebé tots els drons i míssils entrants" llançats per l'Iran o les seves milícies aliades a la regió.  Des de la Presidència estatunidenca s'havia reafirmat en els últims dies i aquest mateix dissabte el suport estatunidenc, però aquesta trucada telefònica ha ofert al mandatari demòcrata l'oportunitat de comunicar-l'hi directament a Netanyahu el mateix dia en què l'Iran va complir la seva amenaça.


El suport militar nord-americà als Estats Units

Biden ha recordat que sota les seves instruccions, i per a donar suport a la defensa d'Israel, la setmana passada l'Exèrcit estatunidenc va traslladar avions i destructors de defensa contra míssils balístics a la regió. El mandatari ha condemnat l'atac iranià "amb la major fermesa possible" i ha recordat que es va originar, no sols a l'Iran, sinó també al Iemen, Síria i l'Iraq, on operen milícies aliades de Teheran.

Aquest diumenge, segons ha avançat Biden, els Estats Units convocarà a la resta de líders del G7 "per coordinar una resposta diplomàtica unida al descarat atac de l'Iran". "El meu equip es posarà en contacte amb els seus homòlegs de tota la regió i ens mantindrem en estret contacte amb els dirigents d'Israel", ha apuntat. Biden ha afegit que encara que els Estats Units no ha registrat aquest dissabte atacs contra les seves forces o instal·lacions, es mantindrà en alerta i no dubtarà a "prendre els passos necessaris" per protegir la seva gent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!