Israel respondrà a l'atac que l'Iran va llançar la nit de dissabte a diumenge amb més de 300 drons, míssils de creuer i míssils balístics. Així ho ha afirmat el portaveu del Ministeri d'Exteriors israelià, Lior Haiat, que ha asseverat en un comunicat que "l'Iran ha de pagar per la seva agressió". Encara no s'ha definit com i quan respondrà a l'atac, però Haiat ha apuntat que "el preu inicial" ha de ser el reconeixement de la Guàrdia Revolucionària iraniana com a una "organització terrorista", així com la imposició de sancions. Per al portaveu, l'atac de l'Iran —fet com a represàlia pel bombardeig israelià sobre el consolat iranià a Damasc del passat 1 d'abril— és una prova que "l'Iran està darrere dels atacs terroristes" a l'Orient Mitjà i és "l'amenaça més gran cap a l'estabilitat regional i l'ordre mundial". 

En aquest sentit, ha apuntat que al llançament de 170 drons, més de 50 míssils de creuer i més de 120 míssils balístics des del territori de l'Iran, cal afegir els atacs perpetrats per les milícies de l'Iraq, els houthis al Iemen o Hezbollah al Líban, grups que per a Israel formen part d'una mateixa amenaça. D'altra banda, ha recordat que l'Iran ha atacat els països del Golf Pèrsic en el passat i que també ha amenaçat Jordània o els Estats Units. "Posa en perill la pau mundial", ha asseverat. Malgrat tot, Haiat ha celebrat el fracàs de l'atac iranià i ha reivindicat la tecnologia del sistema de defensa israelià. "Israel es va defensar amb èxit de l'agressió i ho continuarà fent en el futur", ha afirmat, tot advertint que "Israel té dret a defensar-se". 

Respecte a com i quan respondre, l'executiu israelià encara no ha establert una posició oficial, però diversos ministres han exigit una resposta contundent. El ministre de Finances, el radical Bezalel Smotrich, ha fet una crida a donar una resposta que "ressoni a tot l'Orient Mitjà durant les pròximes generacions". Ha lamentat que si Israel es queda de braços plegats, s'enfrontarà a "una amenaça existencial immediata". El ministre de Seguretat Nacional. Itamar Ben Gvir, també ha demanat que la resposta israeliana no pot ser "dèbil" per tal de crear "dissuasió al Mitjà Orient". 

Més moderat ha estat Benny Gantz, membre del gabinet de guerra israelià i líder del partit Unitat Nacional, principal opositor del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que ha advertit que "l'incident (amb l'Iran) no s'ha acabat", i ha demanat dedicar els esforços a enfortir "l'aliança estratègica i la cooperació regional". "L'Iran és un problema global, és un desafiament regional i també un perill per a Israel, i ahir el món clarament es va mostrar unit amb Israel davant el perill", ha apuntat. Amb tot, ha assegurat que, amb la construcció d'aquesta "coalició regional", s'asseguraran que "Iran paga el preu en la forma i el moment" més adients. "Ens unirem i serem més forts", ha anunciat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!