L’Exèrcit iraquià ha anunciat avui que ha conclòs la campanya que s’havia desplegat a zones disputades amb els kurds amb l’objectiu “d’imposar la seguretat” a zones del nord-est de l’Iraq, després d’haver recuperat diverses comarques de les províncies de Kirkuk, Diyala i Ninive, controlades fins ara per “peshmergas”, forces de seguretat kurdes.

La Comandància d’Operacions Conjuntes Iraquianes ha emès un comunicat on explica que les tropes han pres la comarca de Dibs i els camps petrolífers de Bay Hasan i Habas i el municipi de Al Multaqa, a Kirkuk, on també s’han fet amb la capital de província. La Comandància informa que l’Exèrcit s’ha desplegat a les zones de Janquin i Yulula, a la província de Diaya, com també a la comarca de Majmur i la ciutat de Baashiqa. A més, els soldats iraquians han pres Mossul i les zones de Al Uainat, Rabia i Zinyar, a la província septentrional de Ninive.

Exitosa campanya militar de menys d’un menys de durada

L’Exèrcit iraquià va posar en marxa una campanya militar per recuperar les zones abandonades el 2014 després de la irrupció d’Estat Islàmic (EI), i que les forces de seguretat de la regió del Kurdistan, que reclama aquests territoris com seus, havien pres.

Aquestes operacions han estat la resposta a la celebració del referèndum d’independència del Kurdistan iraquià el 25 de setembre, el qual l’Iraq va rebutjar i les autoritats judicials centrals van donar per nul.

Acord d’ambdues parts

L’anunci de la conclusió de la campanya militar arriba un dia després que el Ministeri de Defensa kurd assegurés el retorn de les seves tropes a les zones on es trobaven abans de l’inici de l’ofensiva per expulsar l’EI, després de la qual van expandir el seu control a zones fora de la regió del Kurdistan.

El Departament ha explicat en un comunicat que “es reorganitzaran els punts de contacte entre les forces ‘peshmerga’ i l’Exèrcit iraquià, segons l’acord de l’any passat entre les dues parts i sota la supervisió de la coalició internacional (liderada pels Estats Units)". A més, el Ministeri ha destacat el compromís de les dues parts amb l’acord, i que estan disposats “a reorganitzar els punts de contacte segons aquest pacte”.