Les forces iraquianes i les milícies progovernamentals Multitud Popular han recuperat avui dos importants camps de petroli situats al nord-oest de la ciutat de Kirkuk, al nord d’Iraq, després de que les tropes kurdes s’hagin retirat.

En un comunitat, Multitud Popular – milícies xiïtes que compten amb el suport de l’Iran – afirma que les unitats, dirigides pel primer ministre iraquià i líder de les Forces Armades, Haidar al Abadi, han retomat els camps de cru de Bay Hassan i d’Avana, situats a la zona de Dibis, dins del marc de la operació militar llançada ahir dilluns pel titular iraquià.

Objectiu: fer fora els kurds dels camps petrolífers

Els camps de cru recuperats estaven ocupats per unitats kurdes conegudes com a “peshmergas”, que van expulsar a Estat Islàmic (EI) de la zona disputada.

Un dels objectius de la campanya militar de al Abadi, segons apunta el govern de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, era prendre el control de les plataformes petrolíferes.

Les forces iraquianes i les milícies xiïtes s’han anat fent amb el control de diferents zones de la província de Kirkuk, rica en petroli, la qual s’havia convertit en el centre principal de les tensions entre Erbil (capital del Kurdistan) i Bagdad.

Una font de seguretat iraquiana ha informat que les forces “peshmergas” s’han retirar de la localitat estratègica de Bashiga, 14 quilòmetres al nord de la ciutat de Mossul, però no ha donat més detalls.

El referèndum d'independència, causa de conflicte

L’escalada de tensió que s’està vivint al país s’està produint després del rebuig per part de les autoritats kurdes dels resultats del referèndum d’independència – en el qual un 92% del 78% que va participar va votar sí – a petició del Govern Central, degut a que un ultimàtum de Al Abadi per entregar Kirkuk a Bagdad va expirar.