La jove kurda iraniana Zeinab Sekaanvand, de 24 anys, va ser executada per les autoritats del seu país com a culpable de l'assassinat del seu espòs el 2012, quan tenia 17 anys i després de mesos de maltractaments, ha informat avui Amnistia Internacional (AI).

Sekaanvand ha estat executada aquest matí a la presó central d'Urmía, província de l'Azerbaidjan occidental, després de "confessar" el febrer de 2012 haver apunyalat el seu marit, Hosein Sarmadi, per defensar-se dels seus continus "abusos físics i verbals".

La jove va ser condemnada a mort dos anys després, malgrat no tenir advocat fins a l'inici del judici i els diversos dubtes sobre la seva "confessió". Amnistia Internacional qualifica la mort de Sekaanvand com una notícia "horrible" i assegura que aquesta va ser víctima d'un "judici injust".

En un comunicat, el director d'Investigació i Treball d'Incidència de Amnistia Internacional per a l'Orient Mitjà i el Nord de l'Àfrica, Philip Luther, sosté que el succeït és una "demostració repugnant del menyspreu de les autoritats iranianes pels principis de la justícia juvenil i dels drets humans".

"El fet que la seva sentència de mort seguís un judici grollerament injust fa que la seva execució sigui encara més escandalosa", ha lamentat avui Luther.

El director va recordar que Sekaanvand va manifestar en vida que "poc després de casar-se als 15 anys, va sol·licitar moltes vegades l'ajuda de les autoritats perquè el seu marit era violent".

A més, la jove va assegurar, tal com va reiterar el portaveu, que "el seu cunyat l'havia violat repetidament" i, tanmateix, les autoritats sistemàticament la van ignorar i no li van brindar cap suport com a víctima de violència domèstica i sexual.

"Després de l'assassinat del seu espòs Zeinab Sekaanvand, va dir que va ser interrogada sota tortura per policies homes sense un advocat present", va agregar Luther. Durant el judici, on se li va permetre per primera vegada comptar amb un advocat, l'acusada es retracte de la seva anterior "confessió" d'haver assassinat el seu marit i va al·legar que havia estat "forçada a confessar-lo", va explicar l'ONG.

Malgrat això, el jutge es va negar a ordenar una nova investigació i la va sentenciar a mort.

Es tracta de la cinquena execució d'un presumpte delinqüent juvenil que AI ha registrat aquest any a l'Iran i l'organització tem que no sigui l'última "llevat que la comunitat internacional prengui mesures urgents".

AI afirma que l'execució de Sekaanvand incompleix les obligacions de l'Iran en virtut del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció sobre els Drets del Nen, ambdós ratificats pel país. Els dos documents prohibeixen estrictament la imposició de la pena de mort a les persones menors 18 anys en el moment del crim.

L'últim informe de Amnistia Internacional sobre la pena de mort al món, publicat el mes d'abril passat, va revelar que el 2017 un total de 993 persones van ser executades. Una xifra que suposa un descens del 4 % respecte a l'any anterior i del 39 % en comparació amb 2015.