El servei d'intel·ligència de la Defensa del Regne Unit informa de presumptes globus espia en territori ucraïnès. En un informe diari sobre la guerra a Ucraïna, els britànics afirmen que Kíiv ha detectat i abatut almenys sis globus espia, presumiblement com els que s'han vist als Estats Units en els darrers dies. "El 15 de febrer de 2023 les forces armades ucraïneses van veure diversos globus amb reflectors de radar", expliquen, i afegeixen que "és probable que els globus fossin russos".

Rússia desplega globus espia a Ucraïna

Segons els britànics, els globus espia "probablement suposen una nova tàctica de Rússia per obtenir informació sobre els sistemes de defensa aèria ucraïnesos i obligar els ucraïnesos a gastar recursos valuosos" en abatre'ls. A banda d'això, informen que "el 12 de febrer, la Força Aèria d'Ucraïna va albirar globus sobre l'est de Dnipropetrovsk". Fora de les fronteres ucraïneses, "el 14 de febrer de 2023, l'observació d'un objecte en forma de globus va provocar el tancament de l'espai aeri moldau durant diverses hores. Existeix una possibilitat realista que aquest fos un globus rus que s'havia desviat de l'espai aeri ucraïnès", afirmen.

Globus arreu d'Europa

Dimarts passat, Romania també va detectar un artefacte desconegut, que semblava un globus meteorològic i que volava a l'espai aeri del sud-est del país. La cosa es va complicar, ja que parlàvem d'un país de la Unió Europea. I no pas d'un país qualsevol, sinó d'un que té frontera amb Ucraïna i que està a prop del conflicte amb Rússia. Va ser la setmana anterior, quan les autoritats ucraïneses van detectar dos míssils russos que sobrevolaven l'espai aeri romanès. Però des de Romania van negar la informació. Queda clar que si hagués estat veritat, hauríem parlat d'una escalada de tensions sense precedents perquè el país forma part de l'OTAN i la resposta contra els russos no hauria estat pas amable. 

Ara, els globus han arribat a Kíiv i les autoritats s'han mostrat convençudes que es tracta d'"objectes enemics" — és a dir, presumptament de Moscou. Tot, després que els aliats d'Ucraïna hagin millorat la defensa aèria del país davant de l'esperada ofensiva russa. Això sí, els socis han descartat enviar els avions de combat sol·licitats per Volodímir Zelenski. "Ens hem tornat a reunir amb els nostres apreciats aliats i socis per assegurar-nos que Ucraïna tingui el que necessita quan ho necessiti", va afirmar aquest dimarts el secretari d'Estat nord-americà de Defensa, Lloyd Austin.