Aquest divendres Rússia ha desplegat un altre gran atac aeri sobre Ucraïna. Les Forces Armades Ucraïneses han informat que en aquest atac dos míssils han travessat l'espai aeri de Moldàvia i Romania, sent aquest darrer un Estat membre de l'OTAN. Fins al moment, només Moldàvia ha confirmat la informació de les autoritats ucraïneses. Mentre que Romania apunta que el míssil ha passat a prop de la seva frontera, però sense arribar a entrar al seu espai aeri, si hagués passat per aquest seria el primer cop des de l'inici de la invasió que un atac rus viola l'espai de l'OTAN. 

"A les 10.18 h un míssil ha travessat l'espai aeri de la República de Moldàvia, per sobre de la ciutat de Mocra a la regió de Transnístria i, més tard, per la ciutat de Cosauți al districte de Soroca, en direcció a Ucraïna. El Ministeri de Defensa, amb les autoritats responsables del país, fa un seguiment atent de la situació a la regió i condemna fermament la violació de l'espai aeri de la República de Moldàvia", han informat les autoritats moldaves. Tanmateix, no han apuntat si el míssil era rus com afirma Kíiv. Tot i això, el govern moldau ha convocat a l'ambaixador rus per parlar de l'incident. 

No és la primera vegada que Rússia és acusada de violar l'espai aeri de Moldàvia. L'octubre passat Moldàvia també va denunciar que tres míssils de creuer llançats per vaixells russos des de les aigües del mar Negre van violar el seu espai aeri. A més, aquest país ja ha trobat en tres ocasions fragments d'un míssil, suposadament rus, al seu territori després de bombardejos de les Forces Armades de Rússia sobre Ucraïna.

Moldàvia fa mesos que adverteix del perill sobre el seu territori. El passat mes de desembre, el cap del Servei d'Informació i Seguretat (SIS) de Moldàvia, Alexandru Musteata, va advertir que a començaments l'any 2023 Rússia podria atacar el territori moldau. La informació actual apunta que els míssils van sobrevolar el territori de Moldàvia direcció a Ucraïna i no que s'ha atacat aquest Estat. Però tot plegat mostra l'alarma del govern moldau davant una possible agressió russa. 

Tots els ulls sobre Romania

Si bé Romania no ha confirmat en un primer moment la versió Ucraïnesa dels fets de les autoritats ucraïneses, posteriorment, ha fet un comunicat addicional on es reconeix que  els sistemes de vigilància van detectar el que semblava un míssil de creuer llançat des d'un vaixell rus prop de Crimea, però que no va creuar a l'espai aeri romanès. El fet que sobrevoli Romania seria un canvi de paradigma en la guerra a Ucraïna per l'OTAN, perquè un dels seus Estats membres es trobaria directament esquitxat pel conflicte. 

 

Imatge principal: Bombardeig sobre Kíiv el passat 2 de febrer 2023 / Europa Press