Ucraïna ha disparat contra diversos globus que sobrevolaven Kíiv, l'endemà que Romania hagi detectat un objecte volador desconegut — similar als abatuts pels Estats Units. L'Administració Militar de la capital ucraïnesa ha informat aquest dimecres que les defenses antiaèries han detectat fins a sis "objectes enemics" a l'espai aeri de la ciutat i que la majoria han estat eliminats. "Segons informacions que s'estan aclarint, es tracta de globus moguts per la força del vent", ha assenyalat la institució en el seu canal de Telegram.

🛸 Ni alienígenes, ni la Xina: els EUA tenen una nova teoria sobre els objectes voladors

Els globus podrien estar equipats amb reflectors o amb equipament de vigilància, han advertit les autoritats. També han avisat que el propòsit del llançament d'aquests objectes podria ser el de recaptar informació sobre les defenses antiaèries ucraïneses, a més d'"esgotar-les". Però tot això són conjectures, ja que el tipus i les característiques exactes dels objectes podran ser determinats quan s'hagi conclòs l'anàlisi de les restes dels globus abatuts. El que se sap és que els sistemes de defensa van disparar contra els globus poc després de detectar-los, tot activant les alarmes antiaèries a Kíiv.

Els globus: de Romania a Ucraïna

Fins ara, l'enigma dels objectes voladors només havia afectat els Estats Units. Però aquest dimarts Romania també va detectar un artefacte desconegut, que semblava un globus meteorològic i que volava a l'espai aeri del sud-est del país. La cosa es va complicar, ja que parlàvem d'un país de la Unió Europea. I no pas d'un país qualsevol, sinó d'un que té frontera amb Ucraïna i que està a prop del conflicte amb Rússia. Va ser la setmana passada, quan les autoritats ucraïneses van detectar dos míssils russos que sobrevolaven l'espai aeri romanès. Però des de Romania van negar la informació. Queda clar que si hagués estat veritat, hauríem parlat d'una escalada de tensions sense precedents perquè el país forma part de l'OTAN i la resposta contra els russos no hauria estat pas amable.

Ara, els globus han arribat a Kíiv i les autoritats s'han mostrat convençuts que es tracten d'"objectes enemics" — és a dir, presumptament de Moscou. Tot, després que els aliats d'Ucraïna hagin millorat la defensa aèria del país davant de l'esperada ofensiva russa. Això sí, els socis han descartat enviar els avions de combat sol·licitats per Volodímir Zelenski. "Ens hem tornat a reunir amb els nostres apreciats aliats i socis per assegurar-nos que Ucraïna tingui el que necessita quan ho necessiti", va afirmar aquest dimarts el secretari d'Estat nord-americà de Defensa, Lloyd Austin.