El govern de Veneçuela va alliberar aquest dijous 22 detinguts, segons ha anunciat l'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans i expresidenta de Xile, Michelle Bachelet. Maduro ha pres aquesta decisió després de l'informe de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), que alertava de vulneracions de drets humans al país, de presos polítics, violacions i tortures. 

L'actitud del dirigent veneçolà contrasta amb la del govern de Pedro Sánchez i la justícia espanyola que ha fet cas omís als dos informes del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU que demanen l'alliberament immediat dels presos polítics catalans Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa —l'últim, fet públic dijous passat— i Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez —el primer—. 

En conferència de premsa des de Ginebra després d'haver presentat el seu informe, Bachelet ha anunciat que entre els presos alliberats hi ha el periodista Braulio Jatar i la jutgessa Lourdes Afiuni, alhora que assegura que s'ha acceptat la presència de dos funcionaris de Drets Humans al país.

El Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela ha confirmat el cessament de mesures cautelars a favor de Maria Lourdes Afiuni i Braulio Jatar. No obstant això, segons el govern de Nicolás Maduro, l'informe omet en la seva totalitat els èxits i avenços aconseguits en matèria de drets humans i presenta una visió "distorsionada, selectiva i obertament parcialitzada" sobre la situació.