Ser conscients que la seva pertinença al Regne Unit no és voluntària provoca claustrofòbia als escocesos. Una nova enquesta de YouGov encarregada per a The Times mostra la tendència alcista en el suport per a la independència d'Escòcia, dies després de Tribunal Suprem britànic confirmés que el govern escocès no té poders per convocar un segon referèndum d'autodeterminació sense l'aval de Londres. Segons els mitjans locals, es tracta de la quarta enquesta consecutiva que mostra la imposició dels partidaris del 'sí' per davant del 'no' en les darreres setmanes. Les respostes de 1.090 votants escocesos mostren que el suport per la independència ha crescut en les darreres setmanes i, per primer cop en dos anys, ha avançat els unionistes. Les xifres revelen que un 47% votaria a favor i un 42% en contra, amb un 8% que no contesten. Sense tenir en compte els indecisos, el 53% apostaria pel 'sí' i el 47% es decantaria pel 'no'.

L'independentisme creix a Escòcia després del veto del Suprem

Una nova enquesta assenyala el creixement del moviment independentista d'Escòcia. Si comparem les dades del mateix baròmetre dut a terme per YouGov a principis d'octubre, la nova enquesta, que recull les opinions dels dies posteriors al veredicte del Tribunal Suprem, mostra un salt del 4% en el suport per la independència respecte principis de desembre, tant si es té en compte els enquestats que no contesten com si no. Segons The Times, es tracta del millor resultat per al nacionalisme escocès des de l'agost del 2020, en plena pandèmia de coronavirus. En aquell moment, la primera ministra, Nicola Sturgeon, va destacar per la seva tasca de gestió del país, en un moment en el qual els líders regionals van poder prendre més decisions que el govern central els havia delegat. Així, tot apunta que la deliberació del Suprem britànic ha fet que molts ciutadans es qüestionin per primer cop els límits de la llibertat dins l'estat britànic, en confirmar-se que no poden decidir per si mateixos sortir de la Unió sense el vistiplau de Westminster

Per què creix l'independentisme a Escòcia?

Un altre estudi de YouGov va investigar les raons per les quals els escocesos estaven a favor o en contra de la independència, tot i que cal tenir en compte que les dades són d'abans del veredicte del Suprem. En aquest moment, en el qual el suport per la independència no era tan alt, el que més semblava preocupar l'electorat d'Escòcia era tornar a formar part de la Unió Europea després del Brexit, amb un 49% que escolliria la independència si això els permetés l'entrada al club comunitari. De fet, aquest també era el motiu que més temptava els partidaris del 'no' a votar 'sí' (un 14%). Per contra, la qüestió que més va dissuadir els votants és la possibilitat de quedar fora de les organitzacions internacionals, com l'OTAN o el G7. El 55% va respondre que no donarien suport a la independència si aquest fos el cas, i el 26% dels independentistes van dir que això els faria canviar d'opinió.