Escòcia trobarà un altre camí cap a la independència després del "bloqueig" del Tribunal Suprem a la convocatòria d'un segon referèndum d'autodeterminació sense l'aval de Londres. Aquest és el missatge que han traslladat els líders i portaveus independentistes escocesos després de fer-se pública la resolució de l'Alt Tribunal. La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha deixat clar a Twitter que "no es negarà la democràcia escocesa". "La decisió d'avui bloqueja un camí per fer que se senti la veu d'Escòcia sobre la independència, però en una democràcia la nostra veu no pot ni serà silenciada", ha sentenciat. D'altra banda, alguns grups independentistes ja han començat a fer campanya perquè les pròximes eleccions generals al Regne Unit siguin un referèndum de facto.

El veredicte revela el "mite" del Regne Unit

Les primeres paraules de la primera ministra Nicola Sturgeon després de conèixer el resultat del Suprem han anat dirigides als independentistes escocesos. A parer seu, el "bloqueig" de la justícia evidencia el "mite" que la pertinença d'Escòcia i les altres nacions al Regne Unit no és "una associació voluntària", com sempre s'ha dit. També s'han pronunciat en aquest sentit diversos activistes a favor del segon referèndum, que consideren que no hi pot haver una "unió d'iguals" quan una de les parts no pot decidir marxar.

Preparar un nou camí cap a la independència

Diversos diputats nacionalistes escocesos (SNP) també han alçat la veu en la mateixa línia. El portaveu d'assumptes constitucionals del partit, Tommy Sheppard, ha dit estar "decebut, però no sorprès amb el resultat". "Significa que hi ha un forat a la Constitució britànica, perquè bàsicament diuen que tenim un Regne Unit, però a una part d'aquesta Unió no se li permet reconsiderar la seva relació amb la resta. Això posa en dubte la naturalesa de la totalitat de la Unió", ha dit des de les portes del Tribunal Suprem. D'altra banda, alguns grups independentistes ja han començat la campanya per fer que les pròximes eleccions generals siguin un referèndum de facto