El pas de l'huracà Ian per Florida (Estats Units) ha deixat incertesa i destrucció, especialment en el sud-oest i centre d'aquest estat, on hi ha més de 2,5 milions de persones sense energia, milers continuen atrapades en els seus domicilis inundats d'aigua, algunes carreteres estan intransitables i les autoritats parlen de dos possibles morts. De moment, el president dels EUA, Joe Biden, ha alertat que el temporal Ian "podria ser el més letal de la història de Florida", a l'espera del recompte oficial de víctimes mortals, encara que ja ha avançat que es prepara per "una pèrdua de vides substancial". Ian ha degradat aquest dijous a tempesta tropical, però encara és capaç de fer mal i produir inundacions per la maror ciclònica i les pluges. L'huracà, amb vents màxims sostinguts de 140 quilòmetres per hora, avança des de l'Atlàntic cap a la costa de Carolina del Sud, on tocarà terra aquest divendres, segons ha informat el Centre Nacional d'Huracans (NHC) dels EUA.

Com a mínim 15 víctimes 

"Ens ha aixafat", ha assegurat al programa Good Morning America l'agutzil del comtat Lee, Carmine Marceno, qui va avançar que les morts derivades de l'huracà es comptaran per "centenars". Amb tot, primer el governador de l'Estat, Ron de Santis, ha sortit a aclarir que només s'havien registrat dues morts oficials, una xifra que posteriorment s'ha incrementat fins a 15, segons informen mitjans estatunidencs. "Encara no podem accedir a moltes de les persones que ho necessiten", ha lamentat Marceno, i ha fet referència a la carretera elevada que connecta Fort Myers amb l'illa de Sanibel, on viuen més de 6.000 persones, que ha quedat partida en dues i amb diversos trams destrossats a causa de l'impacte de Ian. "Mai havíem vist marors ciclòniques d'aquesta magnitud", ha admès el governador, i ha afegit que les inundacions registrades en zones costaneres per la pujada de la marea corresponen a un esdeveniment "de cada 500 anys".

A banda dels ciutadans nord-americans, la Guàrdia Costera ha identificat una pastera amb persones migrades procedents de Cuba que han naufragat enmig de l'huracà, i de moment ja hauria rescatat (i detingut) a 9 de les 20 persones que hi viatjaven. 

El govern federal netejarà i reconstruirà Florida

Biden ha fet aquestes declaracions durant una visita a l'oficina central de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències (FEMA, en anglès) per a posar-se al dia dels esforços davant de l'huracà, que va tocar terra el dimecres i que aquest dijous continua avançant a través de Florida. Durant el seu discurs davant la FEMA, el mandatari ha detallat que s'han desplegat 1.000 membres dels serveis federals d'emergència a Florida, on s'han enviat milions de litres d'aigua, menjars i centenars de generadors. També ha afirmat que el govern federal cobrirà "el 100%" del cost que suposi netejar la brutícia que deixi l'huracà en el seu pas pel país, així com els esforços de rescat per salvar vides, i assumirà la major part del cost de reconstruir edificis públics com a escoles i estacions de bombers.

Quant als particulars que hagin perdut les seves cases o que hagin patit danys materials en els seus habitatges, Biden ha assenyalat que, si les seves assegurances no cobreixen tot, el Govern federal proporcionarà assistència individual, amb 37.900 dòlars per a reparacions en domicilis, i uns 37.900 més si s'han perdut béns com ara vehicles. A més, el mandatari ha parlat avui per telèfon amb el governador d'aquest estat, el republicà Ron DeSantis, per oferir-li "el màxim suport federal". Més tard, en declaracions als periodistes, Biden ha revelat la seva intenció de visitar Florida i Puerto Rico, encara que no ha precisat una data, i ha apuntat que si DeSantis, un crític acèrrim del president, es veu capaç, es reunirà amb ell.