Ha requerit nova legislació i molts tràmits burocràtics, però nou mesos després que els incendis forestals devastessin l'illa de Rodes, Grècia ha posat en marxa les primeres vacances “gratuïtes” per a milers de turistes obligats a fugir de l'illa. En una decisió que els funcionaris de turisme consideren una primícia mundial, fins a 25.000 turistes afectats tindran dret a rebre una compensació a partir d'aquesta setmana.

"El pla està en marxa, com va prometre el primer ministre", ha explicat al The Guardian el secretari general del Ministeri de Turisme grec, Myron Flouris. "Crec que ha estat un procés molt complicat, sobretot perquè som el primer país del món a fer-ho".

Segons el programa, les persones que es van allotjar en hotels que van ser evacuats a causa dels incendis del juliol podran bescanviar vals electrònics per valor de fins a 500 euros per cobrir les despeses d'allotjament d'una estada d'una setmana. La iniciativa es desenvoluparà en dues fases: des d'ara fins al 31 de maig i des de l'1 d'octubre fins al 15 de novembre.

Més de 5.000 turistes inscrits al registre

La decisió causa furor. Segons el mateix diari, els funcionaris de turisme a Rodes, destaquen que hi ha més de 5.000 turistes inscrits al registre de beneficiaris del pla. "Qualsevol que s'hagi allotjat en zones afectades pels incendis té dret a rebre ajuda", ha afirmat Yannis Papavasiliou, que dirigeix el sindicat d'hotelers de l'illa. "La resposta ha estat molt bona i ens diuen que serà encara més forta quan arribi la tardor".

En aquest sentit, ha constatat que la compensació reflectiria la quantitat que els clients van pagar originalment als operadors turístics i oscil·laria entre 300 i 500 euros. “S'aplicarà només a hotels, no a allotjaments privats d'estil Airbnb. Al capdavall, Grècia està complint la seva promesa de compensar tots aquells que van perdre les vacances a causa del canvi climàtic”.

Compensacions econòmiques per als turistes

El govern de centredreta del país, encapçalat per Kyriakos Mitsotakis, va anunciar la iniciativa al programa Good Morning Britain d'ITV pocs dies després que milers de turistes atrapats es veiessin obligats a escurçar els seus viatges a causa dels incendis forestals. La majoria dels que van ser enviats a vols de repatriació eren britànics.

Mitsotakis, que va visitar l'illa, va ordenar l'evacuació massiva com a mesura preventiva, i va dir que els incendis forestals augmentarien inevitablement com a resultat de l'emergència climàtica. “Tota la Mediterrània és un focus de canvi climàtic. Això, estadísticament, significa que tindrem més incendis i probablement més inundacions”, va dir en una conferència organitzada a Rodes per la Comissió Europea.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!