La solució del conflicte entre Israel i Hamàs passa per la creació dels dos estats. Així ho ha detallat el ministre d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi, en una roda de premsa posterior a la celebració de la reunió del VIII Fòrum de la Unió per la Mediterrània (UpM), que s'ha celebrat a Barcelona. "Aquesta guerra no és una guerra religiosa, és una guerra, un conflicte, que està arrelat a un país que n'ocupa un altre. Un país que actua com si no hi hagués 5 milions de palestins, com si no existissin o no tinguessin drets. S'ha de garantir que no es reviuen els errors de les últimes setmanes. Els israelians no poden tenir seguretat si els palestins no la tenen".

En aquesta roda de premsa, posterior a la reunió, també hi ha participat el ministre d'Exteriors José Manuel Albares; l'alt representant de la UE, Josep Borrell, i el secretari general de la UFM, Nasser Kamel.

El resultat d'una ocupació

Safadi ha insistit que "tots condemnem el 7 d'octubre, però tot això és el resultat d'una ocupació". Així, ha subratllat que s'han negat els drets dels palestins, i la seva història i que aquest fet també és terrorisme. "Alguns parlen d'autodefensa; nosaltres parlem d'agressió claríssima. Això és la definició, la definició molt clara de genocidi". "Tots volem una pau que duri, i això no significa que s'hagi de consolidar l'ocupació". 

Foro Regional de la Unió pel Mediterrani foto familia / foto: Carlos Baglietto
Carlos Baglietto

"Hem d'actuar ràpidament perquè aquesta guerra no mata només palestins innocents, sinó els 30 anys de feina que van començar aquí a Espanya. Aquesta feina s'ha tornat insignificant, perquè cada vegada hi ha menys gent que creu en el procés de pau. Per això diem que la solució dels dos estats vol dir acabar amb l'ocupació", ha subratllat. I és que la consigna és clara: allargar l'alto el foc tant com sigui possible, per proposar la solució dels dos estats.

La solució dels dos estats no és nova. I és que, malgrat les discrepàncies que hi ha hagut però que no han transcendit, Safadi ha constatat que si no s'ha implementat encara la solució dels dos estats, és perquè "Israel no creu en aquesta solució". "Malgrat que hi ha gent que intenta dir que aquesta reunió celebrada avui és per prendre partit, és per parlar de pau, pau per interès dels israelians i dels palestins". El ministre d'Exteriors de Jordània ha constatat també que "tot i els desacords, ens hem posat d'acord en temes fonamentals. S'ha de poder parlar d'alto el foc, però els assassinats han d'acabar". 

Foro Regional de la Unió pel Mediterrani albares / foto: Carlos Baglietto
Carlos Baglietto

El paper de l'Autoritat Palestina i noves eleccions

Per la seva banda, Albares ha destacat que el fòrum ha posat sobre la taula la crisi de Gaza i la importància d'actuar de manera conjunta per posar fi a la tragèdia "perquè no torni a passar mai més". En aquest sentit, ha constatat que és de vital importància arribar a una "solució definitiva" a una situació que colpeja periòdicament. Així doncs, ha insistit en la idea d'una conferència de pau que serà el millor marc per materialitzar l'estat palestí i el d'Israel. En aquest sentit ha aprofitat per ressaltar que condemnen de la mateixa manera la pèrdua de civils palestins que els assassinats de Hamàs el passat 7 d'octubre. "Marxem de Barcelona amb un missatge de pau i d'esperança perquè l'estabilitat torni a l'Orient Mitjà", ha conclòs. 

Al seu torn, Borrell ha volgut ressaltar la crisi humanitària que ha arribat després dels brutals atacs de Hamàs i ha insistit que el problema no tindrà una solució militar. "Israel no podrà viure en pau fins que no arribi una solució on es visqui en dos estats".

Foro Regional de la Unió pel Mediterrani borrell / Foto: Carlos Baglietto
Carlos Baglietto

En aquest sentit, també ha volgut recordar que qui dona servei a Gaza és l'Autoritat Palestina, tal com ha dit també el ministre d'Exteriors palestí, Riad Malik. Així, ha destacat també que és important que l'Autoritat Palestina pugui conduir aquest període i que se celebrin eleccions. Israel també hauria de cooperar, ha dit, en aquest procés. Borrell també ha insistit en el fet que aquesta no és una guerra de civilitzacions. "L'Autoritat Palestina sola no pot. Ha de ser amb la comunitat internacional. No veig un altre actor més legitimat per prendre el control de Gaza i fer que el terrorisme s'erradiqui i que la gent visqui com a éssers humans". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!