Si dijous es va aconseguir un alto el foc 'in extremis', aquest divendres s'han reprès els combats entre Israel i Hamàs. Després de set dies, es reprenen els combats. "Hamàs ha violat la pausa operacional i a més ha disparat cap a territori israelià. Les Forces de Defensa d'Israel han reprès els combats contra l'organització terrorista a la Franja de Gaza", sosté l'exèrcit d'Israel en un comunicat. Ara bé, a l'altre costat, el Ministeri de l'Interior de Gaza, controlat per Hamàs, ha dit que ha estat d'exèrcit israelià qui ha trencat la treva: "l'aviació israeliana sobrevola la Franja i els seus vehicles han obert foc al nord-oest de l'enclavament". 

"El que hem pogut veure és que Hamàs ha violat l'acord, no ha complert cap de les dues parts de l'acord. D'una banda, ha violat l'acord en relació amb el perfil de persones alliberades, i per altra, ha llençat coets. I per aquestes dues coses s'ha reprès la guerra i una altra vegada estem compromesos a aconseguir els objectius", destaca en conversa amb ElNacional.cat, la portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Tal Itzhakov. Els objectius d'Israel són dos: alliberar els segrestats i derrotar Hamàs perquè Gaza no sigui una amenaça. Preguntada per possibles noves treves, Itzhakov ha destacat que no es pot saber. Ara bé, després que Hamàs, segons Israel, hagi violat l'acord, el país hebreu ha reprès els combats. 

La portaveu ha destacat també que, per ara, encara hi ha 137 segrestats en mans de Hamàs, entre ells 117 homes i 20 dones. D'aquestes persones, 126 israelians i 11 estrangers. En relació amb les edats, constata que hi ha dos nens menors d'edat i 10 persones que tenen 75 anys o més. Els que han estat alliberats són 110 persones i entre ells hi ha 86 israelians i 24 estrangers. Assegura que dos dels segrestats que van ser assassinats van ser localitzats per l'exèrcit. 

Una treva complicada d'assolir

Poques hores abans de la pausa acordada dels combats a Gaza, Israel, Hamàs i els intermediaris que negociaven entre ells es trobaven dimecres de nou en una jornada frenètica d'intercanvis. La treva havia de durar fins dilluns, però Hamàs va decidir acceptar l'oferta israeliana d'ampliar l'alto el foc per un dia per cada grup de 10 captius alliberats. Quan s'acostava el termini original, es va proclamar una pròrroga, però només de dos dies. Finalment, dimecres se'n va aconseguir una altra, però només d'un dia. 

En aquest context, i barrejant també l'ansietat i l'esperança, els mediadors internacionals van posar-se les piles per intentar allargar la treva durant més hores. Durant aquests dies, s'han unit a Qatar els més alts funcionaris dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units, Israel i Egipte. No s'ha fet cap anunci sobre la presència dels seus homòlegs de Hamàs, però costa d'imaginar que la part palestina no estigués representada, segons ha dit també Al Jazeera. Tot podria indicar que havent-hi hagut converses, allargar la treva podria ser fàcil, però segons el mateix portal, aquestes converses podrien quedar estancades on són ara mateix. 

Podria ser, doncs, que tant Hamàs com Israel decidissin no prorrogar més la treva. D'una banda, hi ha les raons tàctiques i estratègiques militars, principalment del costat d'Israel. En els últims dies, diversos representants de l'exèrcit haurien indicat que preferien que la pausa de dos dies fos l'última. Els militars creuen que els combats haurien de tornar, segons sembla. 

Des del principi de la intervenció armada, l'exèrcit israelià va tenir por d'anar a la guerra sense objectius estratègics clarament definits. Vaig advertir que els soldats detesten les tasques “indefinides”. El primer ministre Benjamin Netanyahu va repetir diverses vegades que el seu objectiu era guanyar la guerra destruint Hamàs, però òbviament no ho va traduir mai en ordres i tasques clares i mesurables. Cal recordar que després dels atacs del 7 d'octubre, l'exèrcit israelià va mobilitzar 360.000 reservistes i els va desplegar al costat de l'exèrcit permanent de 150.000 soldats.