L'angoixa generada a Irlanda del Nord arran del Brexit ha fet caure el seu govern. Per primer cop, el partit partidari de la reunificació de l'illa en una Irlanda Unida, el Sinn Féin, podria convertir-se en la primera força política del país i passar per davant dels unionistes (DUP) en els comicis vinents. Segons les enquestes, la fins ara viceprimera ministra Michelle O'Neill, ascendirà al càrrec de primera ministra després de la dimissió del primer ministre unionista en protesta de la gestió del Brexit i en particular de l'anomenat Protocol d'Irlanda del Nord, que ha revifat antics debats sobre les fronteres del país. En una entrevista amb la cadena Sky News, la líder del Sinn Féin ha assegurat que un referèndum per a la reunificació "està més a prop que mai" gràcies a (o per culpa de) la mala gestió del Brexit.

Per primer cop

A partir dels acords de pau del país, els càrrecs de primer ministre i viceprimer ministre d'Irlanda del Nord es reparteixen entre el primer i segon partit més votat. Arran de les diferències amb el govern britànic en les negociacions sobre el Brexit, l'unionista Paul Givan va decidir trencar el govern a principis de febrer i convocar eleccions anticipades pel 5 de maig. Per primer cop, les enquestes preveuen que Michelle O'Neill podria ser la nova líder de l'Executiu, fet que, al seu torn, podria recentrar el debat en la qüestió territorial. "Certament, crec que estem més a prop que mai i crec que ara és el moment de planejar, i això és el que li estem dient al govern irlandès, ara és el moment que facin les preparacions", ha dit O'Neill en l'entrevista. En aquest sentit, la líder nacionalista diu que vol "tenir-ho tot preparat, comencem una conversa sana" sobre "com seria el sistema de salut en una Irlanda unida" i "com seria l'educació en una Irlanda unida".

Interessos diferents

Per a O'Neill, el Brexit no ha fet res més que ressaltar els problemes que ja existien al país, com ara la controvertida mesura del Protocol d'Irlanda del Nord que dibuixa una frontera al Mar Irlandès per tal de complir amb els acords de pau i el Brexit al mateix moment. Aquesta situació no ha agradat a ningú. D'una banda, els unionistes senten que els controls duaners als productes importats des del Regne Unit els exclou com a ciutadans britànics. Per contra, gran part dels nacionalistes segueixen rebutjant la sortida de la Unió Europea perquè els allunya de la resta d'Irlanda. A més a més, Londres i Brussel·les segueixen enfrontats davant la decisió de Boris Johnson de derogar unilateralment l'aplicació del Protocol per intentar rebaixar les tensions. En aquest sentit, O'Neill creu que tant els conservadors britànics com la DUP han de reconèixer que han estat els arquitectes del seu propi desastre. "Si els darrers anys de Brexit ens han ensenyat alguna cosa, és que els Toris mai no prioritzaran els interessos de les persones d'aquí, siguis unionista, nacionalista o altre", conclou.